Un nouă analiză realizată de două universități belgiene dezminte un mit care este din ce în ce mai popular: o pauză de la rețelele de socializare, fie ea de o zi sau de o lună, nu te face mai fericit. Conform Such Science, studiul propune oamenilor o abordare mai moderată: reducerea timpului petrecut online, dar nu deconectarea completă la social media.
Studiul, publicat în jurnalul Scientific Reports, este o meta-analiză care a examinat rezultatele a alte zece cercetări. Rezultatele se bazează pe un total de 4.674 de oameni, care au luat o pauză de la aplicații precum TikTok, Instagram și Facebook. Analiza s-a uitat la trei criterii care influențează starea mentală a unei persoane: efectele pozitive, efectele negative și satisfacției de viață.
Autorii studiului au ajuns la concluzia că nu există „efecte semnificative ale abținerii de la rețelele de socializare asupra efectelor pozitive, efectelor negative sau satisfacției de viață”. În alte cuvinte, o pauză de la social media nu a făcut oamenii nici mai fericiți, dar nici mai stresați.
Mai mult, rezultatele sunt aceleași indiferent de durata pauzei: în timp ce majoritatea oamenilor au renunțat la rețelele de socializare timp de o săptămână, unii au ajuns la 28 de zile, iar alții s-au deconectat doar o singură zi.
De ce o pauză nu funcționează și care este soluția
Autorii studiului au venit cu mai multe potențiale explicații pentru aceste rezultate contra-intuitive. Unul dintre motive ar putea fi că pauza este prea scurtă pentru a face un impact real, iar o deconectare pe termen mai lung ar fi mai benefică.
O altă explicație ar putea fi că, în timp ce o pauză elimină efectele negative ale rețelelor de socializare, deconectarea completă le înlocuiește cu altele, fără să existe o schimbare reală. Printre efectele negative se numără fenomenul FOMO (Fear Of Missing Out), dar și plictiseala simplă, dar mult mai des întâlnită.
Studiul își nuanțează rezultatele: nu susține că rețelele de socializare nu ne influențează, dar o pauză de scurtă durată nu are efectele la care ne-am aștepta. În loc de o schimbare bruscă și radicală, este nevoie de un echilibru între viața reală și cea online.
Astfel, autorii propun o schimbare mai moderată: în loc de renunțarea completă, oamenii ar putea să își reducă timpul petrecut online. Dacă și o asemenea schimbare este prea grea, studiul propune folosirea de aplicații care limitează cât timp pot fi folosite rețelele de socializare.