Google va dezvolta sistemul de operare Android în întregime cu ușile închise, este acesta un semn de panică?

green frog iphone case beside black samsung android smartphone
Photo by Denny Müller on Unsplash

Dezvoltarea sistemului de operare Android se va desfășura acum cu ușile închise, dar Google spune că se angajează să lanseze codul sursă

  •  Google a confirmat că dezvoltarea sistemului de operare Android va avea loc în curând în mod privat.
  •  În prezent, Google oferă public o parte din dezvoltările pe care le desfășoară pe AOSP Gerrit, dar mergând mai departe, toate aceste dezvoltări se vor face în privat.
  •  Scopul acestei privatizări conform Google este de a simplifica dezvoltarea sistemului de operare Android și nu de a împiedica dezvoltatorii externi, motiv pentru care Google rămâne angajat să publice codul sursă în AOSP după fiecare lansare.

Android este un sistem de operare bazat pe o versiune modificată a nucleului Linux și a altor software-uri open-source, concepute în principal pentru dispozitive mobile bazate pe ecran tactil, cum ar fi smartphone-uri și tablete. Android a fost dezvoltat în trecut de un consorțiu de dezvoltatori cunoscut sub numele de Open Handset Alliance, dar versiunea sa cea mai utilizată este dezvoltată în principal de Google. Lansat pentru prima dată în 2008, Android este cel mai utilizat sistem de operare din lume.

Preluarea proiectului Android a fost răspunsul Google la panica provocată de lansarea iPhone si a ecranului capacitiv. Telefonul mobil deja nu mai era un simplu dispozitiv de comunicare și se transforma într-un computer portabil, iar Google a realizat ca nu poate ignora această evoluție. Compania risca să își cunoască sfârșitul foarte repede. Semnificația acelui moment a scăpat companiei Nokia și rezultatul este deja cunoscut.

La bază, sistemul de operare este cunoscut sub numele de Android Open Source Project (AOSP) și este un software gratuit și open-source (FOSS) licențiat în principal sub Licența Apache. În timp ce AOSP este gratuit, numele și logo-ul „Android” sunt mărci comerciale ale Google, care restricționează utilizarea mărcii Android pentru produsele „necertificate”.

Indiferent de producător, fiecare telefon Android are un lucru în comun: baza sa de software. Producătorii pot personaliza puternic aspectul sistemului de operare Android pe care îl livrează pe dispozitivele lor Android, dar sub capotă, funcționalitatea de bază a sistemului este derivată din aceeași fundație open-source: Android Open Source Project.

După peste 16 ani, Google face schimbări majore în modul în care dezvoltă versiunea open source a Android, într-un efort de a-și eficientiza dezvoltarea după propriile afirmații preluate de Android Authority.

Termenul open source (sursă deschisă) se referă la orice program al cărui cod sursă este pus la dispoziție pentru utilizare sau modificare după cum consideră necesar utilizatorii sau alți dezvoltatori. Spre deosebire de software-ul proprietar, software-ul open source este un software de calculator care este dezvoltat ca o colaborare publică, deschisă și pus la dispoziția publicului.

Proiectul Android Open Source, sau pe scurt AOSP, este un sistem de operare pe care Google îl lansează sub licența Apache 2.0. Apache 2.0 este o licență software care permite oricui să utilizeze, să distribuie sau să modifice și să distribuie sisteme de operare bazate pe AOSP fără a fi nevoie să plătească taxe de licență sau să elibereze codul sursă. Această structură permisivă de licențiere a facilitat adoptarea pe scară largă a AOSP, ducând la crearea de bifurcări personalizate precum One UI de la Samsung.

La fel ca multe alte proiecte open-source, AOSP acceptă contribuții de cod de la dezvoltatori terți. Cu toate acestea, Google realizează în sine majoritatea dezvoltării AOSP, deoarece „tratează proiectul Android ca pe o operațiune de dezvoltare a produsului la scară largă” pentru a „asigura vitalitatea Android ca platformă și ca proiect open-source”. Prin urmare, Google are ultimul cuvânt cu privire la codul care poate fi îmbinat în AOSP și când este lansat noua versiune a codului sursă. Compania dezvoltă componente AOSP în mod privat pentru a permite „dezvoltatorilor și OEM-urilor să folosească o singură versiune [de Android] fără a urmări lucrările viitoare neterminate doar pentru a ține pasul”.

Pentru a echilibra natura deschisă a AOSP cu strategia sa de dezvoltare a produselor, Google menținea două „ramuri” principale Android: varianta publică AOSP și varianta sa de dezvoltare internă. Varianta AOSP este accesibilă oricui, în timp ce varianta internă a Google este limitată la companiile cu un acord de licență pentru Serviciile mobile Google (GMS).

GMS înseamnă Google Mobile Services și este în esență un pachet de aplicații și API-uri (interfețe de programare a aplicațiilor) instalate la nivel de sistem. Aplicațiile trebuie pur și simplu să apeleze aceste API-uri pentru a face lucruri precum pornirea lanternei, accesarea camerelor dispozitivului sau interacțiunea cu sistemul de fișiere.

În timp ce unele componente ale sistemului de operare, cum ar fi stack-ul Bluetooth Android, sunt dezvoltate public în varianta AOSP, majoritatea componentelor, inclusiv cadrul de bază al sistemului de operare Android, au fost desprinse de cadrul de bază și sunt dezvoltate în mod privat în cadrul variantei interne a Google.

Google a confirmat pentru Android Authority că va transfera în curând toată dezvoltarea sistemului de operare Android în varianta sa internă, o schimbare menită să simplifice procesul de dezvoltare.

Pentru a simplifica dezvoltarea sistemului de operare Android, Google nu va mai avea două ramuri, variante „principale”.

Deoarece Google dezvoltă porțiuni mari de Android în varianta sa internă, varianta publică AOSP rămâne adesea cu mult în urma celor disponibile în mod privat. Această diferență este evidentă când se compară caracteristicile și disponibilitatea API-ului între o versiune AOSP curată și cea mai recentă versiune beta Android 16 de la Google, care a fost construită din varianta sa internă. Deși trecerea la dezvoltarea bazată pe „trunchi” a redus această discrepanță, aceasta persistă și continuă să ridice provocări pentru Google.

Această discrepanță obligă Google să petreacă timp și efort combinând patch-uri între varianta, ramura publică AOSP și ramura sa internă. Datorită diferențelor dintre ramuri, adesea apar conflicte de fuziune.

De asemenea, dezvoltarea de noii API-uri pentru Android a necesitat ca un inginer Google să aleagă un patch de la filiala internă la AOSP pentru a rezolva un conflict de îmbinare. Acest lucru se datorează faptului că, în timp ce API-ul a fost dezvoltat în AOSP, fișierul care conține funcții de compilare Android a fost dezvoltat intern. Ca rezultat, un patch care actualiza funcțiile de compilare a trebuit să fie trimis intern și apoi aplicat la AOSP.

API-urile sunt mecanisme care permit două componente software să comunice între ele folosind un set de definiții și protocoale.

Există probabil nenumărate exemple de conflicte de îmbinare ca acesta, motiv pentru care Google spune că renunță la strategia sa actuală de dezvoltare pe două direcții Android și, în schimb, schimbă întreaga dezvoltare în interior.

Ce înseamnă asta pentru noi?

Google a confirmat că se angajează să publice codul sursă al Android, așa că această schimbare nu înseamnă că Android devine sursă închisă. Compania va continua să publice codul sursă pentru noile versiuni Android, așa că atunci când Google va lansa Android 16 mai târziu în acest an, vom obține codul sursă pentru actualizare. În plus, Google va continua să publice codul sursă pentru kernel-ul Linux pentru Android, deoarece este licențiat conform GPLv2, care impune lansarea codului sursă și este separat de AOSP.

Ceea ce se va schimba este frecvența lansărilor de cod sursă public pentru anumite componente Android. Unele componente, cum ar fi sistemul de construire, motorul de actualizare, stiva Bluetooth, cadrul de virtualizare și configurația SELinux sunt în prezent pe primul loc în AOSP, ceea ce înseamnă că sunt dezvoltate complet în public. Majoritatea componentelor Android, cum ar fi cadrul de bază al sistemului de operare, sunt dezvoltate în principal intern, deși unele caracteristici, cum ar fi unele API-uri pentru stocare, sunt încă dezvoltate în AOSP.

Începând cu luna Aprilie, toată dezvoltarea Android va avea loc în cadrul variantelor, ramurilor interne ale Google, iar codul sursă pentru modificări va fi lansat doar atunci când Google va publica o nouă ramură care conține acele modificări. Deoarece aceasta este deja practica pentru majoritatea modificărilor componentelor Android, Google pur și simplu își consolidează eforturile de dezvoltare într-o singură ramură.

Această modificare va avea un impact minim asupra utilizatorilor obișnuiți. În timp ce eficientizează dezvoltarea sistemului de operare Android pentru Google, afectând potențial viteza de dezvoltare a noilor versiuni și reducerea erorilor, efectul general va fi probabil imperceptibil. Prin urmare, nu vă așteptați ca această schimbare să accelereze actualizările sistemului de operare pentru telefonul dvs.

Această modificare va avea, de asemenea, un impact minim asupra majorității dezvoltatorilor. Dezvoltatorii de aplicații nu sunt afectați, deoarece se referă doar la dezvoltarea platformei. Dezvoltatorii de platforme, inclusiv cei care construiesc ROM-uri personalizate, vor vedea, în mare parte, puține schimbări, deoarece își bazează munca de obicei pe variante specifice de lansare, nu pe ramura principală AOSP. În mod similar, companiile care lansează produse bifurcate din AOSP folosesc rar ramura principală AOSP din cauza instabilității sale inerente.

Dezvoltatorii externi cărora le place să se informeze din sau să contribuie la AOSP vor fi probabil consternați de această știre, deoarece le reduce percepția asupra eforturilor de dezvoltare ale Google. Fără o licență GMS, contribuția la dezvoltarea sistemului de operare Android devine mai dificilă, deoarece codul disponibil va rămâne constant în urmă cu săptămâni sau luni. Această știre va face, de asemenea, mai dificil pentru unii dezvoltatori să țină pasul cu noile modificări ale platformei Android, deoarece nu vor mai putea urmări modificările în AOSP.

Pentru jurnaliști, această schimbare înseamnă un acces mai mic la informații potențial revelatoare, deoarece patch-urile AOSP oferă adesea informații despre planurile de dezvoltare ale Google. De exemplu, o schimbare de cod observată în AOSP a dezvăluit caracteristica camerei Web a Pixel cu câteva luni înainte de lansarea sa oficială. În mod similar, au fost folosite indicii în AOSP pentru a deduce data anterioară de lansare a Android 16, în timp ce o modificare a codului acum ștearsă observată săptămâna trecută a oferit prima mențiune publică despre viitorul Google Pixel 10. Deși aceste tipuri de scurgeri probabil nu au declanșat această schimbare, fără îndoială va afecta capacitatea de a raporta caracteristicile și dispozitivele Android viitoare.

Această schimbare poate avea sens, chiar dacă optica arată prost pentru Google. Google a avut trei opțiuni aici: să mențină status quo-ul, să schimbe toată dezvoltarea la nivel intern sau să facă publică toată dezvoltarea. Având în vedere rațiunea declarată de Google pentru dezvoltarea Android privată și tranziția sa recentă la dezvoltarea bazată pe trunchiuri, decizia sa de a consolida activitatea într-o singură ramură internă, simplificând atât dezvoltarea sistemului de operare, cât și lansările de cod sursă, este de înțeles.

Trebuie luat totuși in calcul si rezultatul procesului Epic-Google de unde au rezultat trei schimbări majore pe care Google este nevoit să le facă:

  1. Întregul catalog Play Store trebuie să fie accesibil competitorilor.
  2. Să permită App Store-urilor (magazinelor de aplicații) ce aparțin competiției să fie instalate prin intermediul Play Store
  3. Să nu mai plătească producătorii de telefoane pentru a include în bundle Play Store și Play Services pe dispozitivele lor.

După cum am menționat mai sus majoritatea componentelor au fost desprinse de cadrul de bază și sunt dezvoltate în mod privat în cadrul variantei interne a Google. Acestea includ aplicația pentru camera foto, funcția de navigare și alte funcționalități pe care un utilizator obișnuit le așteaptă deja de la orice model de telefon.

Până la procesul cu Epic, Play Store era principala metodă de monetizare a smartphone-ului de către Google. Taxa, chiria (tehnofeudalism) de 30% aplicată tuturor tranzițiilor efectuate prin Play Store (care nu includ tranzacționarea de bunuri fizice) și obligația ca toate tranzacțiile sa se petreacă doar in Play Store au fost o bucată importantă din veniturile Google. Compania a construit de-a lungul timpului un monopol care a atras atenția autorităților.

Astfel, nu putem să nu ne întrebăm dacă această închidere a ușilor asupra procesului de dezvoltare Android nu este și o modalitate de a ascunde eforturile pe care Google le va face ca să ocolească aceste măsuri menite să-i afecteze poziția dominantă, de monopol de pe piața smartphone-urilor.

Se așteaptă ca Google să împărtășească mai multe detalii despre această schimbare. Dacă sunteți interesat să aflați mai multe, asigurați-vă că fiți cu ochii pe documentația de pe source.android.com.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...