Autoritatea franceză antitrust amendează Apple cu 150 de milioane de euro pentru un instrument de confidențialitate. O măsură similară ar putea urma în Germania

Sursa foto: Songquan Deng / Alamy / Profimedia

Apple a fost amendată luni de autoritățile franceze de reglementare antitrust cu 150 de milioane de euro (162,42 milioane de dolari) pentru abuz de poziție dominantă, prin modul în care a îngreunat generarea de venituri de către aplicațiile mobile concurente pe dispozitivele sale, între 2021 și 2023, din cauza unui instrument de control al confidențialității, transmite Reuters.

Amenda este prima aplicată de o autoritate de reglementare antitrust împotriva Apple din cauza instrumentului său App Tracking Transparency (ATT).

ATT permite utilizatorilor de iPhone și iPad să decidă ce aplicații pot urmări activitatea acestora, dar a fost criticat de agenții de publicitate și de rivalii care depind de publicitatea online.

Cazul francez a fost declanșat de plângerile mai multor asociații pentru agenții de publicitate online, editori și rețele de internet, care acuză Apple că ar fi abuzat de puterea sa de piață.

„Deși obiectivul urmărit de ATT nu este criticabil în sine, modul în care este pus în aplicare nu este nici necesar, nici proporțional cu obiectivul declarat al Apple de a proteja datele personale”, a transmis autoritatea de reglementare într-o declarație.
Aceasta a adăugat că instrumentul de confidențialitate „a penalizat în special editorii mai mici”, deoarece aceștia depind în mare măsură de colectarea de date de la terți pentru a-și finanța activitatea.

De asemenea, autoritatea franceză de supraveghere a ordonat Apple să publice decizia pe site-ul său timp de șapte zile.

Amenda este mult mai mică decât sancțiunea de 1,8 miliarde de euro aplicată anul trecut companiei Apple de către autoritatea UE pentru concurență, pentru că a împiedicat rivalii din domeniul streamingului muzical prin restricții în App Store, un caz declanșat de o plângere din partea serviciului suedez de streaming Spotify.

Apple a transmis că este dezamăgită de amenda franceză, dar că autoritatea de reglementare nu a solicitat nicio modificare specifică a instrumentului său de control al confidențialității.

ATT se află, de asemenea, în vizorul agenției antitrust germane, care, în februarie, a acuzat compania că își acordă un tratament preferențial.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...