Microsoft s-a angajat să-și consolideze prezența în Europa și să protejeze datele cetățenilor europeni pe fondul unei „volatilități geopolitice” crescânde, relatează TechExplore.
Angajamentele gigantului tehnologic vin în contextul în care revenirea președintelui Donald Trump a răsturnat relațiile dintre Statele Unite și Europa, inversând decenii de politică americană.
Trump s-a arătat indignat de regulile Uniunii Europene împotriva marilor companii tehnologice, dominate de giganți americani precum Microsoft, amenințând cu represalii împotriva oricăror măsuri.
Însă președintele Microsoft, Brad Smith, a dat un ton pozitiv în timpul unei vizite la Bruxelles.
„Ne aflăm într-un moment în care afacerile trebuie să fie o punte peste Atlantic”, a declarat Smith.
Microsoft își extinde operațiunile de centre de date în 16 țări europene și contribuie la construirea unui „ecosistem” de inteligență artificială pe continent.
De asemenea, dorește să stabilească parteneriate cu jucători europeni din domeniul cloud. În prezent, firmele americane de tehnologie – Amazon, Google și Microsoft – domină piața cloud din Europa.
Dar dependența Europei de tehnologia americană a fost pusă sub semnul întrebării de la revenirea lui Trump și amenințările de a impune tarife, de a prelua Groenlanda și de a reduce sprijinul pentru Ucraina.
Se teme că Washingtonul ar putea folosi dominația sa tehnologică ca armă în orice conflict cu Bruxelles, dacă relațiile transatlantice, deja tensionate, se deteriorează și mai mult.
De exemplu, europenii se tem că accesul la serverele americane ar putea fi blocat dacă Trump, ale cărui legături cu giganții tehnologici s-au consolidat, ar decide să folosească această pârghie.
Smith, de la Microsoft, a făcut aluzie la acest scenariu într-o postare pe blog publicată miercuri, fără a-l numi pe Trump, descriindu-l ca „puțin probabil”.
Smith a promis însă că, dacă Microsoft ar fi solicitată să suspende sau să înceteze operațiunile cloud în Europa, ar „contesta prompt și cu fermitate o astfel de măsură”.
„Ne angajăm astăzi că, dacă vreun guvern din lume va emite vreodată un ordin care să oblige Microsoft să suspende sau să înceteze operațiunile și sprijinul pentru Europa din centrele noastre de date de aici, vom merge în instanță”, a declarat Smith la Bruxelles.
„Înțelegem că aceasta este o preocupare reală a oamenilor din întreaga Europă”, a adăugat el.