Planul Chinei de a transforma industria prelucrătoare folosind roboți umanoizi alimentați cu AI / Într-un depozit din Shanghai, astfel de mașinării deja împăturesc tricouri și prepară sandwich-uri toată ziua

Robot umanoid, produs de compania chineză Agibot, în timp ce prepară un sandwich
Sursa foto: Hector RETAMAL / AFP / Profimedia

Într-un depozit extins dintr-o suburbie a Shanghaiului, zeci de roboți umanoizi sunt manevrați de operatorii lor pentru a îndeplini sarcini precum împăturirea unui tricou, prepararea unui sandwich și deschiderea ușilor, iar și iar.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Funcționând 17 ore pe zi, obiectivul este de a genera o mulțime de date pe care proprietarul său, start-up-ul chinezesc de roboți umanoizi AgiBot, le utilizează pentru a antrena roboții care speră să devină omniprezenți și să schimbe modul în care oamenii trăiesc, lucrează și se joacă, relatează Reuters.

„Imaginați-vă că într-o zi, în propria noastră fabrică de roboți, roboții noștri se asamblează singuri”, a declarat Yao Maoqing, partener la AgiBot.

Importanța roboților umanoizi pentru Beijing, care caută soluții la problemele presante, inclusiv fricțiunile comerciale cu SUA, declinul populației și încetinirea creșterii economice, a fost subliniată atunci când președintele chinez Xi Jinping a inspectat roboții AgiBot în Shanghai luna trecută. Xi a remarcat în glumă, în timpul vizitei, că poate mașinăriile ar putea juca într-o echipă de fotbal.

Un alt dezvoltator național de roboți umanoizi, Unitree, a fost, de asemenea, prezent la o întâlnire organizată de Xi pentru firmele private la începutul acestui an, unde le-a îndemnat să ajute economia Chinei.

În timp ce SUA negociază cu China tarifele pe care președintele Donald Trump le-a impus pentru a ajuta la readucerea locurilor de muncă din industria prelucrătoare americană, Beijingul vizează o nouă revoluție industrială în care multe sarcini din fabrici vor fi îndeplinite de roboți umanoizi.

În ultimii ani, roboții umanoizi chinezi au demonstrat din ce în ce mai multe fapte de agilitate, inclusiv efectuarea de salturi mortale, alergarea într-un semimaraton și chiar jocul de fotbal, după cum a gândit Xi.

Reuters adce pentru prima dată detalii despre modul în care progresele Chinei în domeniul inteligenței artificiale, determinate parțial de succesul unor firme locale precum DeepSeek, dar și de sprijinul guvernamental abundent, permit dezvoltatorilor de roboți umanoizi să asocieze hardware-ul deja impresionant al roboților cu software-ul necesar pentru a-i face valoroși din punct de vedere economic.

Agenția de presă a discutat cu peste 12 persoane, inclusiv producători chinezi de umanoizi, investitori, clienți și analiști, care au descris modul în care progresele în dezvoltarea „creierelor” roboților vor permite acestor mașinării metalice să treacă de la statutul de simple spectacole la cel de lucrători productivi și autodidacți, care ar putea revoluționa cea mai importantă putere de producție din lume.

China urmărește să își consolideze avantajul concentrându-se pe formarea datelor și pe sofisticarea modelelor sale de inteligență artificială, au declarat oamenii, unii dintre aceștia afirmând că priceperea DeepSeek a reprezentat un ajutor important.

O implementare reușită și pe scară largă a acestor roboți în fabrici ar permite Chinei să continue să stimuleze creșterea economică și să își mențină superioritatea în domeniul producției, făcând din acest domeniu o zonă de concurență cu SUA.

Mai puțin clar este modul în care Beijingul ar gestiona spectrul concedierilor lucrătorilor din fabrici. Mass-media de stat a sugerat că, la fel ca în cazul revoluțiilor industriale anterioare, crearea de locuri de muncă pe termen lung ar fi mai importantă decât durerea pe termen scurt.

Sprijin guvernamental

Autoritățile chineze acordă subvenții generoase pentru firmele de umanoizi. Peste 20 de miliarde de dolari au fost alocate sectorului în ultimul an, iar Beijingul înființează un fond de un trilion de yuani (137 de miliarde de dolari) pentru a sprijini întreprinderile nou-înființate în domenii precum AI și robotică, conform anunțurilor oficiale.

Guvernul este, de asemenea, un cumpărător-cheie, potrivit unei analize Reuters a sute de documente de licitație. Achizițiile publice de roboți umanoizi și tehnologie conexă au crescut la 214 milioane de yuani în 2024, de la 4,7 milioane de yuani în 2023.

Un alt sprijin de stat include un fond nou creat de 10 miliarde de yuani pentru AI și robotică de către orașul sudic Shenzhen.

Producătorii de roboți umanoizi și furnizorii de componente cu sediul în Wuhan sunt eligibili pentru subvenții de până la 5 milioane de yuani după atingerea pragurilor pentru obiectivele de achiziții și vânzări, precum și pentru spații de birouri gratuite.

Guvernul municipal din Beijing a creat un fond pentru robotică în 2023, care oferă până la 30 de milioane de yuani pentru companiile care doresc să accelereze construcția primelor lor produse.

Unii analiști prevăd că umanoizii ar putea urma traiectoria vehiculelor electrice, ale căror costuri au scăzut dramatic în ultimul deceniu, pe măsură ce producătorii s-au grăbit și subvențiile guvernamentale au stimulat adoptarea pe scară largă în rândul publicului chinez.

Factura medie de materiale pentru un umanoid va fi de aproximativ 35.000 de dolari până la sfârșitul acestui an, dar ar putea scădea la 17.000 de dolari până în 2030, dacă cea mai mare parte a acesteia provine din China, a declarat Ming Hsun Lee, șeful departamentului de automobile și cercetare industrială din China la Bank of America Securities, într-o notă de cercetare.

Trei producători chinezi de umanoizi au declarat pentru Reuters că prevăd o înjumătățire similară a costurilor, poate în decurs de un an. În comparație, costul componentelor pentru roboții Optimus ai Tesla, dacă toate piesele lor principale provin din afara Chinei, este în prezent de 50.000-60.000 de dolari, a adăugat Lee în notă.

„Cu lanțul său de aprovizionare cuprinzător, China are un avantaj în reducerea semnificativă a costurilor de producție a roboților umanoizi”, a declarat Lee pentru Reuters, estimând că vânzările anuale globale de roboți umanoizi ar putea ajunge la 1 milion de unități în 2030. „Această industrie este încă în faza de baby boom”.

AI și date

De asemenea, guvernul chinez investește masiv în colectarea de date, despre care mai mulți directori au spus că este principalul punct slab al industriei, dar și un domeniu în care China are un avantaj.

În comparație cu inteligența artificială generativă, în care companiile de tehnologie au antrenat modele de fundație pornind de la seturi masive de date online de text, imagini și audio, volumul de date necesar pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială utilizate pentru roboții umanoizi, cunoscute și sub denumirea de platforme de inteligență artificială încorporată, este mult mai mic.

Umanoizii trebuie să interacționeze cu un mediu fizic și să se antreneze pe seturi de date axate pe sarcini, cum ar fi stivuirea cutiilor sau turnarea apei într-o cană.

Anul trecut, autoritățile din Shanghai au contribuit la înființarea centrului de colectare a datelor al AgiBot, punând la dispoziție gratuit spații în care lucrează zilnic aproximativ 100 de roboți manevrați de 200 de oameni.

Instalația AgiBot îi permite să colecteze date de înaltă calitate și specifice, pe care le poate utiliza pentru a-și antrena modelul de inteligență artificială încorporată, a declarat Yao.

Situri similare sunt construite de guvernele din Beijing și Shenzhen, potrivit anunțurilor.

Implementarea pe scară largă a umanoizilor, în special în fabrici, este de natură să accelereze colectarea datelor.

MagicLab, un alt startup producător de umanoizi, a declarat într-un interviu că concentrarea sa asupra creierului roboților i-a permis să înceapă recent să implementeze prototipuri în liniile de producție pentru sarcini precum inspecția calității, manipularea materialelor și asamblarea.

„Aceste descoperiri pun bazele concentrării noastre în 2025 asupra aplicațiilor din lumea reală”, a declarat directorul general Wu Changzheng, adăugând că MagicLab și-a integrat roboții cu modele AI precum DeepSeek, Qwen de la Alibaba, și Doubao de la ByteDance.

„DeepSeek a fost util în raționamentul și înțelegerea sarcinilor, contribuind la dezvoltarea «creierului» roboților noștri.”

Cu toate acestea, cel mai clar avantaj al Chinei este dominația sa în ceea ce privește componentele hardware care alcătuiesc un umanoid. Țara este capabilă să producă până la 90% din componentele umanoizilor, reducând barierele de intrare, potrivit analiștilor și startup-urilor.

Ca urmare, China reprezintă acum majoritatea producătorilor care lucrează la astfel de proiecte la nivel global și domină lanțul de aprovizionare, potrivit Morgan Stanley. Unele startup-uri chineze vând roboți la prețuri de până la 88.000 de yuani (12.178 de dolari).

„Dacă aveți o cerință dimineața, furnizorii ar putea veni la compania dvs. cu materiale sau produse până după-amiaza, sau puteți merge direct la site-ul lor pentru a vedea cu ochii voștri”, a declarat Zhang Miao, director de operațiuni al startup-ului CASBOT din Beijing.

„Este dificil să se atingă acest nivel de eficiență în străinătate”, a adăugat ea, deoarece companiile ar trebui să importe materiale din China.

Sectorul a cunoscut o explozie de noi întreprinderi. În 2024, 31 de companii chineze au prezentat 36 de modele umanoide concurente, față de opt ale companiilor americane, potrivit Morgan Stanley.

Cel puțin șase companii din China, inclusiv liderii de piață Unitree și UBTech, au declarat că au intrat în producția de masă sau se pregătesc să facă acest lucru în acest an.

Locuri de muncă în pericol?

În timp ce industria rămâne incipientă, legiuitorii chinezi au început să discute implicațiile de anvergură pe care roboții umanoizi inteligenți le-ar putea avea asupra forței de muncă.

Aproximativ 123 de milioane de persoane lucrează în industria prelucrătoare din China, conform unui studiu realizat în 2023 de Biroul Național de Statistică.

La Congresul Național al Poporului din acest an, expertul în securitate socială Zheng Gongcheng a avertizat că dezvoltarea roboților și a inteligenței artificiale va afecta aproximativ 70% din sectorul de producție din China, ceea ce ar putea duce la o scădere abruptă a contribuțiilor la securitatea socială.

În cadrul aceleiași reuniuni, Liu Qingfeng, președintele firmei naționale de inteligență artificială iFlytek, a sugerat crearea unui program de asigurare de șomaj pentru inteligența artificială, care ar oferi între șase și 12 luni de acoperire pentru lucrătorii înlocuiți de roboți.

Tang Jian, director de tehnologie la Beijing Innovation Centre of Human Robotics, sprijinit de guvern, a declarat pentru Reuters, în marja semimaratonului robotic de la Beijing din aprilie, că prototipurile sale vizează locuri de muncă pe care oamenii nu doresc să le facă din cauza naturii lor plictisitoare sau repetitive, precum și sarcini periculoase.

În ciuda preocupărilor legate de impactul asupra locurilor de muncă, Beijingul consideră că tehnologia este esențială pentru a acoperi deficitul de forță de muncă în domenii precum îngrijirea persoanelor în vârstă, unde cererea este în creștere pe măsură ce populația de 1,4 miliarde de locuitori a Chinei îmbătrânește.

În decembrie, guvernul chinez a publicat un plan național de îngrijire a persoanelor în vârstă care încurajează integrarea roboților umanoizi și a inteligenței artificiale. La scurt timp după aceea, gigantul tehnologic Ant Group a anunțat crearea noii filiale Ant Lingbo Technology, ai cărei roboți umanoizi se vor concentra pe îngrijirea persoanelor în vârstă, printre alte domenii.

„În cinci sau zece ani, roboții ar putea organiza camera unui rezident, ridica un pachet sau chiar transfera oamenii de la pat la toaletă”, a declarat Yao de la AgiBot.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...