UPDATE Sâmbătă (19.04.2025), ora 12:22: Elon Musk a declarat sâmbătă că intenționează să viziteze India în acest an, la o zi după ce premierul indian Narendra Modi a afirmat că a discutat despre tehnologie cu antreprenorul miliardar, scrie Reuters.
„Abia aștept să vizitez India mai târziu în acest an!”, a scris Musk într-o postare pe platforma sa de socializare X.
Modi a declarat că a discutat despre colaborarea în domeniul tehnologiei și inovării într-un mesaj pe X vineri, fără a preciza când au avut loc discuțiile.
Știrea inițială
Prim-ministrul indian Narendra Modi a vorbit cu Elon Musk și a discutat despre „diverse probleme, inclusiv subiectele pe care le-am abordat în timpul întâlnirii noastre din Washington DC la începutul acestui an”, a declarat el într-o postare pe X, fără a preciza când a avut loc conversația, relatează Reuters.
Modi a spus că au discutat despre potențialul imens de colaborare în domeniile tehnologiei și inovării.
Companiile miliardarul american au avut în ultima perioadă din ce în ce mai multe colaborări cu diverse state, în special în privința rețelei de internet prin sateliți Starlink.
De asemenea, SpaceX și doi parteneri ai săi sunt considerați favoriți pentru a câștiga o parte crucială din contractul pentru scutului de apărare antirachetă „Golden Dome” al președintelui Donald Trump, au declarat șase persoane familiarizate cu problema, citate tot de Reuters.
Compania de rachete și sateliți a lui Musk se asociază cu producătorul de software Palantir și cu constructorul de drone Anduril pentru a construi părți esențiale ale Golden Dome, au declarat sursele, care au atras un interes semnificativ din partea bazei în creștere a startup-urilor din domeniul apărării din sectorul tehnologiei.
În ordinul său executiv din 27 ianuarie, Trump a citat un atac cu rachete drept „cea mai catastrofală amenințare cu care se confruntă Statele Unite”.
Toate cele trei companii au fost fondate de antreprenori care au fost susținători politici importanți ai lui Trump. Musk a donat mai mult de un sfert de miliard de dolari pentru a contribui la alegerea lui Trump, iar în prezent este consilier special al președintelui, lucrând la reducerea cheltuielilor guvernamentale prin intermediul Departamentului său pentru eficiență guvernamentală.
În ciuda semnalelor pozitive ale Pentagonului către grupul SpaceX, unele surse au subliniat că procesul decizional pentru Domul de Aur al lui Trump se află în faza incipientă. Structura sa finală și cine este selectat pentru a lucra la acesta s-ar putea schimba dramatic în lunile următoare.
În ultimele săptămâni, cele trei companii s-au întâlnit cu înalți oficiali ai administrației Trump și ai Pentagonului pentru a-și prezenta planul, care ar urma să construiască și să lanseze între 400 și peste 1.000 de sateliți în jurul globului pentru a detecta rachetele și a le urmări mișcarea, au declarat sursele.
O flotă separată de 200 de sateliți de atac înarmați cu rachete sau lasere ar doborî apoi rachetele inamice, au declarat trei dintre surse. Grupul SpaceX nu este de așteptat să fie implicat în înarmarea sateliților, au spus aceste surse.
Una dintre sursele familiarizate cu discuțiile le-a descris ca fiind „o abatere de la procesul obișnuit de achiziție. Există o atitudine conform căreia comunitatea de securitate națională și apărare trebuie să fie sensibilă și deferentă față de Elon Musk din cauza rolului său în guvern”.
SpaceX și Musk au refuzat să comenteze dacă Musk este implicat în oricare dintre discuțiile sau negocierile care implică contracte federale cu întreprinderile sale.
Pentagonul nu a răspuns la întrebările detaliate ale Reuters, spunând doar că va oferi „opțiuni președintelui pentru ca acesta să ia o decizie în conformitate cu ordinul executiv și în concordanță cu orientările și termenele Casei Albe”.