Veniturile Huawei au crescut puternic în 2024 pe fondul revenirii sale pe piaţa smartphone-urilor în China

huawei
Sursa foto: Costfoto/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Huawei a raportat luni o creştere semnificativă a veniturilor pentru anul 2024, în contextul unei reveniri accelerate a afacerilor sale principale din telecomunicaţii şi electronice de consum, în special pe piaţa smartphone-urilor din China, transmite CNBC, potrivit News.ro.

Compania a înregistrat venituri de 862,1 miliarde de yuani chinezeşti (aproximativ 118,2 miliarde de dolari), în creştere cu 22,4% faţă de 2023. Este al doilea cel mai mare nivel al veniturilor din istoria Huawei, foarte aproape de recordul de 891,4 miliarde de yuani din 2020, potrivit calculelor CNBC.

Totuşi, profitul net a scăzut cu 28%, ajungând la 62,6 miliarde de yuani, din cauza investiţiilor crescute, potrivit companiei.

”În 2024, echipa Huawei s-a unit pentru a face faţă numeroaselor provocări externe, îmbunătăţind în acelaşi timp calitatea produselor, a operaţiunilor şi eficienţa generală”, a declarat Meng Wanzhou, preşedinte rotativ al companiei, în raportul anual.

Huawei a investit masiv în cercetare şi dezvoltare (R&D), alocând 179,7 miliarde de yuani, echivalentul a 20,8% din venituri, în creştere faţă de 164,7 miliarde în 2023. Compania a accelerat diversificarea în domenii precum centre de date pentru inteligenţă artificială, cloud computing şi tehnologii auto.

”În următorii trei ani, vom continua să investim strategic în dezvoltarea tehnologiilor fundamentale şi vom urmări oportunităţi prin diferenţiere, în ciuda unei economii globale în scădere”, a adăugat Meng.

Sectorul telecomunicaţiilor şi smartphone-urile, motoarele de creştere

Cea mai mare parte din vânzările Huawei a venit din cele două divizii principale — infrastructură ICT şi consum, care au generat împreună circa 82% din veniturile totale.

Divizia de infrastructură ICT, care include echipamentele pentru operatori telecom, a generat 369,9 miliarde de yuani, în creştere cu 4,9%. Huawei a subliniat că extinderea reţelelor 5G şi lansarea primei generaţii comerciale de reţele ”5.5G” (sau 5G avansat) au contribuit semnificativ la aceste rezultate.

Pe segmentul de consum, compania a obţinut venituri de 339 miliarde de yuani, în creştere cu 38,3%, marcând o revenire puternică, în special datorită succesului din piaţa chineză a smartphone-urilor.

În 2024, livrările de smartphone-uri Huawei în China au crescut cu 37% faţă de anul precedent, iar cota de piaţă a urcat la 16%, de la 12% în 2023, potrivit Canalys. Această evoluţie a venit în detrimentul Apple, care a înregistrat o scădere a livrărilor şi a cotei de piaţă.

Huawei a lansat telefoane premium, inclusiv primul smartphone pliabil în trei părţi, şi a început timid relansarea pe pieţele externe. De asemenea, compania a lansat HarmonyOS 5, prima versiune a sistemului de operare mobil dezvoltat intern, care nu mai foloseşte cod open-source din Android.

Totuşi, analiştii avertizează că lipsa accesului la Android şi la cipuri de ultimă generaţie limitează perspectivele Huawei în afara Chinei.

Extindere în noi domenii

Pentru a contracara efectele sancţiunilor americane, Huawei a investit în noi domenii de activitate. Divizia de energie digitală, care include soluţii pentru maşini electrice şi infrastructuri de energie regenerabilă, a avut o creştere de 24,4%, ajungând la 68,7 miliarde de yuani.

Veniturile din cloud computing au crescut cu 8,5%, la 38,5 miliarde de yuani, dar cifra totală, incluzând vânzările interne între divizii, urcă la 68,8 miliarde.

Divizia Intelligent Automotive Solution, cea mai mică din cadrul companiei, a avut o creştere spectaculoasă de 474,4%, generând 26,4 miliarde de yuani. Huawei furnizează software auto şi sisteme de asistenţă pentru condus către producători terţi.

Cu toate aceste direcţii de dezvoltare, Huawei îşi consolidează poziţia de actor global în tehnologie, în pofida restricţiilor impuse de SUA şi a provocărilor de pe piaţa internaţională.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...