Dacă ideea ca roboții să se ia la întrecere cu oamenii într-o cursă pe șosea evocă imagini distopice ale supremației atletice a androizilor, atunci nu vă temeți, cel puțin pentru moment.
Peste 20 de roboți cu două picioare au concurat sâmbătă în China la primul semimaraton umanoid din lume și – deși impresionanți din punct de vedere tehnologic – au fost departe de a-și depăși stăpânii umani pe distanța lungă, relatează CNN.
Echipe de la mai multe companii și universități au luat parte la cursă, o demonstrație a progreselor Chinei în domeniul tehnologiei umanoizilor, în timp ce lucrează pentru a recupera decalajul față de SUA, care încă se mândrește cu cele mai sofisticate modele.
Șeful echipei câștigătoare a declarat că robotul său – deși a fost depășit de oameni în această cursă specială – se poate compara cu modele similare din Occident, într-un moment în care cursa pentru perfecționarea tehnologiei umanoide este în plină desfășurare.
Având o varietate de forme și dimensiuni, roboții au alergat prin districtul Yizhuang din sud-estul Beijingului, unde se află multe dintre firmele de tehnologie din capitală.
În ultimele luni, videoclipuri cu roboți umanoizi chinezi care fac plimbări pe bicicletă, lovituri de picior și răsturnări laterale au făcut furori pe internet, fiind adesea amplificate de mass-media de stat ca un potențial motor-cheie al creșterii economice.
Într-un document de politică pentru 2023, Ministerul Industriei și Tehnologiei Informației din China a identificat industria roboticii umanoide drept o „nouă frontieră în competiția tehnologică”, stabilind ca obiectiv pentru 2025 producția în masă și lanțuri de aprovizionare sigure pentru componentele de bază.
În ultimii ani au crescut temerile cu privire la modul în care inteligența artificială – și roboții – ar putea într-o zi să depășească oamenii în inteligență.
Și în timp ce modelele de inteligență artificială câștigă teren rapid, stârnind îngrijorare pentru orice, de la securitate la viitorul muncii, cursa de sâmbătă a sugerat că oamenii încă mai au cel puțin avantajul când vine vorba de alergare.
Roboții au fost puși față în față cu 12.000 de concurenți umani, alergând cot la cot cu aceștia pe o bandă împrejmuită.
După ce au pornit dintr-un parc rural, roboții participanți au trebuit să depășească pante ușoare și un circuit sinuos de 21 de kilometri înainte de a ajunge la linia de sosire, potrivit publicației de stat Beijing Daily.
La fel cum alergătorii umani trebuiau să se aprovizioneze cu apă, concurenților roboți li s-a permis să facă opriri pentru a primi baterii noi în timpul cursei. Companiilor li s-a permis, de asemenea, să își schimbe androizii cu înlocuitori atunci când aceștia nu mai puteau concura, deși fiecare înlocuire a fost însoțită de o penalizare de 10 minute.
Primul robot care a trecut linia de sosire, Tiangong Ultra – creat de Beijing Humanoid Robot Innovation Center – a terminat traseul în două ore și 40 de minute. Este cu aproape două ore mai puțin decât recordul mondial al oamenilor, de 56:42, deținut de alergătorul ugandez Jacob Kiplimo. Câștigătorul cursei masculine de sâmbătă a terminat în 1 oră și 2 minute.
Tang Jian, ofițer șef de tehnologie pentru centrul de inovare robotică, a declarat că performanța lui Tiangong Ultra a fost ajutată de picioarele lungi și de un algoritm care îi permite să imite modul în care oamenii aleargă un maraton.
„Nu vreau să mă laud, dar cred că nicio altă firmă de robotică din Occident nu a egalat performanțele sportive ale lui Tiangong”, a declarat Tang, potrivit agenției de știri Reuters, adăugând că robotul a schimbat bateriile doar de trei ori în timpul cursei.
Robotul de 1,8 metri s-a confruntat cu câteva provocări în timpul cursei, care au implicat schimbările multiple de baterii. De asemenea, a avut nevoie de un ajutor uman care să alerge alături de el cu mâinile atârnându-i în jurul spatelui, în caz de cădere.
Majoritatea roboților au avut nevoie de acest tip de sprijin, câțiva fiind legați cu o lesă. Unii erau conduși de o telecomandă.
Concurenții umani amatori care alergau pe cealaltă bandă nu au avut nicio dificultate în a ține pasul, iar cei mai curioși dintre ei și-au scos telefoanele pentru a filma întâlnirile cu roboții în timp ce alergau.