Comisia Europeană a ajuns la un compromis cu statele membre UE pentru înăsprirea legilor privind poluarea cu microplastice

poluare, plastic, UE
Poluare cu plastic. Credit foto: sergeitokmakov/ Pixabay

Comisia Europeană, europarlamentarii şi statele membre au ajuns marţi seară la un compromis pentru a înăspri legislaţia împotriva poluării cu microplastice care invadează râurile, plajele şi oceanele, transmite agenția de știri AFP, citată de Agerpres.

Acest acord ar trebui să permită adoptarea definitivă a unui nou regulament în termen de câteva luni.

UE este deosebit de dornică să stopeze poluarea cauzată de peletele de plastic, cunoscute şi sub denumirea de „lacrimi de sirenă”, care măsoară până la 5 mm şi, odată topite, reprezintă materia primă pentru producerea de componente şi obiecte din plastic.

În practică, cei care produc, transportă sau procesează aceste granule vor trebui să stabilească planuri de evaluare a riscurilor pentru a limita eventualele pierderi de granule şi a iniţia rapid operaţiunile de curăţare dacă este necesar.

Companiile mari care produc sau transportă mai mult de 1.500 de tone de microplastice pe an vor trebui să obţină în mod regulat certificarea de la un organism independent şi riscă sancţiuni în cazul în care nu vor respecta normele fixate.

Pentru întreprinderile mici, aceste obligaţii sunt mai relaxate: cele care produc mai mult de 1.500 de tone vor trebui să obţină o singură certificare în termen de cinci ani de la intrarea în vigoare a legii, în timp ce acelea care produc mai puţin vor trebui doar să completeze o simplă declaraţie pe propria răspundere.

Principalul punct al controversei din ultimele zile a fost dacă micile afaceri ar trebui incluse în lege.

În plină politică de „simplificare” pentru a reduce sarcinile administrative ale întreprinderilor, Comisia a dorit să scutească întreprinderile mici de la certificare. Franţa, dimpotrivă, a susţinut că le obligă să facă acest lucru începând de la nivelul unei producţii anuale de 1.000 de tone.

Compromisul a fost acceptarea variantei unui prag ridicat la 1.500 de tone şi proceduri diferite de certificare pentru companiile mari şi mici.

Dintre organizaţiile de mediu, colectivul alianţei de ONG-uri europene Rethink Plastic a lăudat conducerea Uniunii Europene în lupta împotriva poluării cu microplastice, notează AFP.

Dar „întârzierile” şi „exceptările arbitrare” pentru întreprinderile mici „riscă să limiteze impactul” legii, avertizează Amy Youngman de la Environmental Investigation Agency (EIA), unul dintre aceste ONG-uri.

Controverse privind transportul maritim

Un alt punct sensibil între statele europene este includerea transportului maritim în acest regulament, în ciuda reticenţei unor ţări precum Cipru, Malta, Croaţia şi Grecia, ale căror economii se bazează pe mare.

Potrivit estimărilor, între 52.140 şi 184.290 de tone de granule din plastic au fost pierdute în natură în 2019 în Uniunea Europeană. Iar conform Bruxelles-ului, transportul maritim a reprezentat aproximativ 38% din totalul peleţilor din plastic transportaţi în UE în 2022.

În caz de poluare, persistenţa unei granule de plastic în apă poate fi măsurată în decenii deoarece aceste granule nu sunt biodegradabile, mai notează AFP.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...