Procurorul general din California refuză să se alăture procesului intentat de Musk împotriva OpenAI

Elon Musk
Tesla and SpaceX CEO Elon Musk departs the White House en route to the US Capitol to attend US President Donald Trump’s Joint Address to Congress in Washington, DC, on March 4, 2025.,Image: 972050995, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: ROBERTO SCHMIDT / AFP / Profimedia

Biroul procurorului general din California a refuzat să se alăture unui proces intentat de Elon Musk împotriva OpenAI, a scris agenția într-o scrisoare făcută publică marți, afirmând că biroul nu vede cum acțiunea lui Musk servește interesul public al statului, informează Reuters.

Musk, cofondator al producătorului ChatGPT, se află în prezent într-o dispută cu cofondatorul său Sam Altman, actualul director executiv al OpenAI, cu privire la viitorul firmei.

OpenAI dorește să elimine consiliul său nonprofit ca putere de control în schimbul unei scheme pe bază de participații. Procesul lui Musk susține că acest lucru ar amenința misiunea organizației nonprofit și a cerut statului să se alăture procesului.

În scrisoarea datată luni, procurorul general a declarat că Musk nu a demonstrat în mod adecvat că acest lucru ar fi în beneficiul publicului și că Musk pare să dorească să utilizeze activele caritabile ale OpenAI în scopuri proprii. În februarie, un consorțiu condus de Musk a făcut o ofertă nesolicitată de 97 de miliarde de dolari pentru controlul OpenAI.

Într-o scrisoare de răspuns adresată marți procurorului general, avocatul lui Musk a declarat că procurorul general a înțeles greșit oferta lui Musk pentru OpenAI, scriind că Musk nu dorește să cumpere OpenAI dacă structura nonprofit rămâne neschimbată și, de asemenea, a subliniat că entități, inclusiv un grup de lideri filantropici, precum și foști angajați ai OpenAI, s-au alăturat lui Musk pentru a solicita oprirea tranziției OpenAI.

Deși biroul procurorului general al Californiei a refuzat să se alăture procesului intentat de Musk, acesta rămâne implicat în problemă: în calitate de supraveghetor statal al organizațiilor fără scop lucrativ, trebuie să aprobe tranziția propusă de OpenAI, deoarece compania are sediul în California.

OpenAI a susținut că trebuie să elimine rolul de control al organizației non-profit pentru a putea strânge fonduri de la investitori. Pentru a asigura o rundă de strângere de fonduri de 40 de miliarde de dolari, compania trebuie să își finalizeze tranziția până la sfârșitul anului. Compania susține că organizația nonprofit va păstra o participație în OpenAI care va deveni din ce în ce mai valoroasă pe măsură ce compania se dezvoltă, furnizând resurse pentru a-și îndeplini misiunea.

Musk și Altman au cofondat OpenAI în 2015, dar Musk a plecat înainte ca societatea să devină un star tehnologic. Anul trecut, Musk, care este și CEO al producătorului de automobile electrice Tesla, a dat în judecată OpenAI și pe Altman, acuzând OpenAI că s-a îndepărtat de misiunea sa fondatoare – de a dezvolta inteligența artificială pentru binele umanității, nu pentru profitul companiilor.

OpenAI și Altman au negat acuzațiile. Cele două părți urmează să înceapă un proces cu jurați în primăvara anului viitor.

Musk și-a creat, de asemenea, propria firmă de IA, xAI, în 2023, iar Altman susține că Musk a încercat să încetinească un concurent.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...