Reuters: Germania plătește pentru accesul Ucrainei la internet prin sateliții francezi Eutelsat, pe fondul tensiunilor cu Starlink

Satelit Eutelsat
Sursa foto: ESA / Eyevine / Profimedia

Germania plătește pentru accesul Ucrainei la rețeaua de internet prin satelit operată de compania franceză Eutelsat, într-un efort al Europei de a reduce dependența de serviciile Starlink oferite de Elon Musk, potrivit declarațiilor făcute pentru Reuters de Eva Berneke, directorul executiv al Eutelsat.

„Furnizăm servicii de internet prin satelit de mare viteză în Ucraina de aproximativ un an, printr-un distribuitor german”, a declarat Berneke în cadrul unui interviu acordat la sediul companiei din Paris. Finanțarea este asigurată de guvernul german, însă CEO-ul Eutelsat a refuzat să comenteze asupra costurilor.

În prezent, mai puțin de 1.000 de terminale Eutelsat sunt utilizate în Ucraina, un număr redus în comparație cu cele aproximativ 50.000 de terminale Starlink aflate în funcțiune, conform autorităților ucrainene.

Cu toate acestea, Berneke a spus că numărul ar putea crește rapid. „Ne uităm să trimitem între 5.000 și 10.000 de terminale în Ucraina într-un interval scurt, posibil chiar în câteva săptămâni”, a precizat ea.

Întrebată dacă Germania va finanța și acest nou lot de echipamente, purtătoarea de cuvânt a Eutelsat, Joanna Darlington, a afirmat că subiectul este în discuție: „Încă nu știm cum va finanța Uniunea Europeană – fie colectiv, fie prin contribuții naționale – eforturile viitoare.”

Tensiunile în jurul Starlink au crescut după revenirea lui Donald Trump la Casa Albă și adoptarea unei poziții mai rezervate față de sprijinul pentru Ucraina.

Relația apropiată a lui Musk cu Trump și rolul crucial pe care Starlink îl joacă în conectivitatea militară a Ucrainei au stârnit îngrijorări în Europa.

„Când te afli într-o situație ca cea din Ucraina, vrei să ai toate opțiunile deschise”, a subliniat Berneke. „Atât timp cât Starlink funcționează, nu are sens să nu-l folosești, dar este logic să ai un plan B”, a adăugat ea, referindu-se la momentele de incertitudine privind disponibilitatea Starlink în Ucraina.

Aproximativ jumătate din terminalele Starlink utilizate în Ucraina au fost furnizate de guvernul polonez, care a investit circa 84 de milioane de dolari în echipamente și servicii începând din 2022. Restul au venit din partea guvernului SUA și a companiei SpaceX.

La nivel european, Eutelsat participă la un consorțiu susținut de UE care lucrează la proiectul IRIS² – un sistem de sateliți care ar urma să devină operațional în jurul anului 2030.

Între timp, Eutelsat mai dispune și de o rețea de sateliți geostaționari, care, deși oferă viteze mai mici, folosesc terminale mai ieftine și pot servi ca soluție de rezervă sau pentru consumatori.

Comisia Europeană a menționat recent, într-un document oficial, că UE ar trebui să finanțeze accesul Ucrainei la servicii spațiale furnizate de operatori europeni. Andrius Kubilius, responsabilul pentru apărare al Comisiei, a declarat în această săptămână, în timpul unei vizite la Varșovia, că există soluții alternative care vor fi implementate „în caz de evoluții neașteptate”, fără a oferi alte detalii.

El a subliniat că Europa trebuie să-și dezvolte rapid propriile capabilități. Pe lângă IRIS², un alt program, GOVSATCOM, care reunește sateliți naționali, ar urma să devină funcțional de la mijlocul acestui an.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...