ANALIZĂ Goana după inginerii AI: Giganții tech, dispuși să plătească sume enorme pentru cei mai buni experți / OpenAI pierde oameni pe bandă rulantă / Meta face angajări de top

Inteligență artificială
Sursa foto: Freepik

Nu mai este niciun secret că inteligența artificială ne va acapara activitatea în mediul online. Gemini deja ne oferă rezumate pentru ce informații căutăm pe Google, iar ChatGPT devine, mai nou, companionul nostru de discuții și o sursă de informare.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Aceste soft-uri au fost dezvoltate de ingineri din domeniul AI, care acum sunt la mare căutare de companiile care fie doresc să investească mai mult în inteligența artificială, fie vor să creeze un ecosistem întreg bazat pe noua tehnologie.

Sumele pe care companii precum Meta sau OpenAI sunt dispuse să le plătească oamenilor de top din industrie se ridică la ordinul sutelor de milioane de dolari. Dar, cu o piață atât de volatilă, este greu să ținem pasul cu toate transferurile de ingineri. Noi am făcut o analiză a pieței și am coroborat cele mai importante mutări din domeniul AI.

OpenAI pierde oameni pe bandă rulantă

Compania-mamă a ChatGPT, OpenAI, a suferit multiple pierderi de personal de top în trecutul apropiat. Una dintre cele mai recente serii de plecări a fost la finalul lunii trecute, unde trei cercetători de top ai OpenAI au plecat la Meta. Conform TechCrunch, Mark Zuckerberg a aplicat tactica salariilor uriașe, dar și a contactului direct cu aceștia.

Sam Altman, CEO-ul OpenAI, a declarat la momentul respectiv că „niciunul dintre cei mai buni oameni ai noștri nu a acceptat” ofertele lui Zuckerberg. Pachetele compensatorii oferite de șeful Meta se ridicau la peste 100 de milioane de dolari.

La câteva zile după această „captură”, alți patru cercetători OpenAI au părăsit echipa condusă de Altman și au sărit în barca Meta. Publicația WIRED vorbește despre cercetători cu ștate vechi în dezvoltarea AI, care au plecat la puțin timp după închiderea biroului din Zurich al OpenAI.

Meta face angajări de top pentru divizia sa de superintelligence

Zilele trecute, Mark Zuckerberg a angajat un număr impresionant de 15 cercetători din mai multe companii de tehnologie care au proiecte orientate spre inteligența artificială. Reuters vorbește de nume precum:

  • Alexandr Wang, fostul CEO al Scale AI;
  • Nat Friedman, fostul CEO al GitHub;
  • Ruoming Pang, fostul șef al echipei Apple Foundation Models;
  • Huiwen Chang, co-creator al modelului GPT-4o al OpenAi;
  • Daniel Gross, CEO al start-up-ului AI Safe Superintelligence.

Cu toate acestea, nici Meta nu a scăpat de valurile de plecări. La începutul verii, 11 din cei 14 autori ai proiectului LLaMa au părăsit echipa. Mulți dintre ei s-au alăturat proiectului francez Mistral, fondat de doi dintre proiectanții principali ai LLaMa, Guillaume Lample și Timothée Lacroix.

Ce urmează pe piața cercetătorilor AI

În momentul de față, se pare că OpenAI este în criză de personal, iar Meta jubilează că a reușit să ia cercetători de top de la fondatorul ChatGPT. În momentul de față, compania condusă de Sam Altman explorează diversificarea în alte domenii decât chatboții. Această mișcare vine în încercarea de a atrage mai mult capital și, dacă se poate, a mai multor cercetători care să umple golurile lăsate de numeroasele plecări.

Compania lui Altman pregătește lansarea unui browser care să rivalizeze cu gigantul Google și al său Chrome. Aceasta va fi o luptă foarte grea, întrucât cele mai populare browsere, conform StatCounter, sunt:

  • Chrome (Google) – 68,32%;
  • Safari (Apple) – 16,25%;
  • Edge (Microsoft) – 4,97%.

Decizia OpenAI de a construi un browser propriu, și nu doar un simplu plug-in peste un alt browser, are legătură cu dorința companiei de a controla mai bine datele generate de utilizatori. Noua mișcare face parte dintr-o strategie mai amplă prin care OpenAI vrea să-și extindă serviciile în viața personală și profesională a oamenilor.

Pe lângă un nou browser care să rivalizeze cu cele ale giganților tech, OpenAI lucrează la un produs secret alături de compania io, fondată de Jony Ive, fostul designer Apple. Momentan, nu cunoaștem prea multe detalii despre produs. Tot ce știm este că noul produs „nu este un dispozitiv in-ear și nici un dispozitiv wearable”, a declarat Tang Tan, co-fondator și șef al departamentului de hardware la compania io. Totodată, planurile de promovare sau vânzare a produsului vor mai dura încă „cel puțin un an”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...