ChatGPT search, funcția OpenAI din cadrul ChatGPT care permite chatbot-ului să acceseze și să încorporeze informații actualizate de pe internet în răspunsurile sale, crește rapid în Europa, potrivit TechCrunch.
Un raport depus de una dintre diviziile corporative ale OpenAI din UE, OpenAI Ireland Limited, arată că ChatGPT search a avut în medie aproximativ 41,3 milioane de „destinatari” activi lunar pentru perioada de șase luni care s-a încheiat la 31 martie. Aceasta reprezintă o creștere de la aproximativ 11,2 milioane de destinatari activi lunar în perioada de șase luni care s-a încheiat la 31 octombrie 2024.
OpenAI publică în mod regulat informații privind căutarea ChatGPT pentru a se conforma Legii UE privind serviciile digitale (DSA), care reglementează multe aspecte ale serviciilor online în țările europene. DSA definește destinatarii activi lunar ca fiind „[persoanele] care se angajează efectiv cu serviciul (oferit de OpenAI) cel puțin o dată într-o anumită perioadă de timp” prin „expunerea la informațiile difuzate pe interfața online a platformei, cum ar fi vizualizarea sau ascultarea acestora, sau prin furnizarea de informații”.
O componentă a DSA instruiește platformele online sau motoarele de căutare „foarte mari” – cele cu peste 45 de milioane de destinatari medii lunari – să permită utilizatorilor să renunțe la sistemele de recomandare și la crearea de profiluri, să împărtășească anumite date cu cercetătorii și autoritățile și să efectueze audituri externe. Căutarea ChatGPT ar putea fi supusă în curând acestor cerințe, presupunând că tendința actuală de creștere se menține.
Interesting update in the OpenAI EU Digital Services Act (DSA) FAQ article
ChatGPT search had about 41.3 million average monthly active recipients in the European Union for the six-month period ending 31 March 2025
(Earlier, for the six-month period ending 31 October 2024,… pic.twitter.com/AY9sNI1vu9
— Tibor Blaho (@btibor91) April 21, 2025
Platformele online care nu respectă normele DSA ar putea primi amenzi de până la 6% din cifra lor de afaceri globală. O platformă care refuză în mod continuu să se conformeze ar putea duce la o suspendare temporară în UE.
ChatGPT Search s-a impus în fața unor operatori tradiționali precum Google încă de la debutul de anul trecut. Conform unui sondaj publicat în septembrie, 8% dintre persoane au declarat că ar alege ChatGPT în locul Google ca motor de căutare principal. Dar Google rămâne de departe instrumentul de căutare online dominant. Conform unei estimări, acesta gestionează de 373 de ori mai multe căutări decât ChatGPT.
Cercetătorii au constatat că ChatGPT și alte motoare de căutare bazate pe inteligență artificială sunt mai puțin fiabile decât căutarea convențională, în funcție de interogare. Conform unui studiu, ChatGPT a identificat incorect 67% din articolele căutate. Un alt studiu a scos la iveală probleme de acuratețe legate de tratarea de către ChatGPT a conținutului de știri, inclusiv a conținutului editorilor cu care OpenAI are acorduri de licență.