După luni petrecute urmărind un plan de transformare într-o afacere cu scop lucrativ, OpenAI își schimbă cursul și a declarat că organizația sa non-profit va continua să controleze compania care produce ChatGPT și alte produse de inteligență artificială.
OpenAI a decis că divizia sa non-profit va păstra controlul asupra organizației sale cu scop lucrativ, după ce compania a anunțat inițial că intenționează să se transforme într-o organizație orientată spre profit, scrie TechCrunch.
Potrivit companiei, aripa de afaceri a OpenAI, care se află sub organizația non-profit din 2019, va deveni o corporație de utilitate publică (PBC- public benefit corporation). Organizația non-profit va controla și va fi, de asemenea, un acționar majoritar al PBC.
„OpenAI a fost fondată ca o organizație non-profit și este astăzi supravegheată și controlată de această organizație non-profit”, a scris președintele consiliului de administrație OpenAI, Bret Taylor, într-o declarație pe blogul companiei. „De acum înainte, va continua să fie supravegheată și controlată de organizația non-profit respectivă.”
OpenAI spune că a luat decizia „după ce a ascultat opiniile liderilor civici și s-a angajat într-un dialog constructiv cu birourile Procurorului General din Delaware și ale Procurorului General din California.”
„Mulțumim ambelor birouri și așteptăm cu nerăbdare să continuăm aceste conversații importante pentru a ne asigura că OpenAI își poate continua misiunea în mod eficient”, a continuat Taylor.
OpenAI a fost fondată ca organizație non-profit în 2015
OpenAI a fost fondată ca organizație non-profit în 2015, dar s-a transformat într-o organizație „cu profit limitat” în 2019 și încerca să se restructureze din nou într-o organizație cu scop lucrativ. Când a trecut la o organizație cu profit limitat, OpenAI și-a păstrat aripa non-profit, care deține în prezent o participație majoritară în ramura corporativă a organizației. Recent, OpenAI a raportat o valoare de piață de 300 de miliarde de dolari și numără 400 de milioane de utilizatori săptămânali ai ChatGPT, produsul său emblematic, potrivit unui raport al firmei de capital de risc Andreessen Horowitz, care a investit în startup.
OpenAI declarase că conversia sa, pe care o susținea necesară pentru a strânge capitalul necesar creșterii și extinderii operațiunilor sale, i-ar păstra statutul de organizație non-profit și i-ar infuza resurse suplimentare care vor fi cheltuite pe „inițiative caritabile” în sectoare precum asistența medicală, educația și știința. În schimbul participației sale majoritare la întreprinderea OpenAI, organizația non-profit ar urma să obțină miliarde de dolari.
Elon Musk unul din principalii oponenți ai schimbării scopului OpenAI
Mulți nu au fost de acord cu propunerea, inclusiv Elon Musk, investitor timpuriu în OpenAI, care a intentat un proces împotriva OpenAI, opunându-se tranziției planificate de companie. Plângerea lui Musk acuză startup-ul că și-a abandonat misiunea non-profit, care viza asigurarea că cercetarea sa în domeniul inteligenței artificiale aduce beneficii întregii umanități. Musk s-a răzgândit cu Altman și și-a înființat propria companie concurentă de inteligență artificială, xAI, care a achiziționat recent X, cunoscută anterior sub numele de Twitter. OpenAI l-a prezentat pe Musk drept un mare perdant în dispută, amărât de succesul unui rival.
Musk solicitase o ordonanță preliminară pentru a opri conversia OpenAI. Un judecător federal a respins cererea, dar a permis ca procesul să fie judecat cu juriu în primăvara anului 2026.
Foști angajați, cercetători și mai mulți laureați ai premiului Nobel la fel se opun conversiei
Un grup de foști angajați OpenAI și Encode, o organizație non-profit care a co-sponsorizat legislația SB 1047 privind siguranța inteligenței artificiale din California, care a eșuat, au depus memorii amicus curiae în urmă cu câteva săptămâni în sprijinul procesului lui Musk. Separat, un grup de organizații, inclusiv organizații non-profit și grupuri sindicale precum California Teamsters, au solicitat procurorului general din California, Rob Bonta, să împiedice OpenAI să devină o organizație profitabilă, susținând că firma „nu și-a protejat activele caritabile”.
Mai mulți laureați ai premiului Nobel, profesori de drept și organizații ale societății civile au trimis, de asemenea, scrisori procurorului general din California și Delaware, solicitându-le să oprească eforturile de restructurare ale startup-ului.
Miză mare pentru OpenAI care riscă să renunțe la o parte din capitalul strâns în ultimele luni
Miza era mare pentru OpenAI, care trebuia să finalizeze conversia sa în organizație profitabilă până la sfârșitul acestui an sau anul viitor, altfel riscând să renunțe la o parte din capitalul pe care compania l-a strâns în ultimele luni, conform rapoartelor. Nu este clar ce consecințe ar putea avea OpenAI acum, că și-a schimbat direcția.
Într-o scrisoare adresată personalului, publicată luni și pe blogul OpenAI, CEO-ul Sam Altman a declarat că este de părere că OpenAI ar putea avea nevoie în cele din urmă de „trilioane de dolari” pentru a-și îndeplini obiectivul de a „face serviciile companiei disponibile pe scară largă întregii umanități”.
„Organizația non-profit a OpenAI va deveni un acționar important în PBC, într-o sumă susținută de consultanți financiari independenți”, a scris Altman. „Trecem la o structură normală a capitalului în care toată lumea are acțiuni. […] Așteptăm cu nerăbdare să avansăm detaliile planului nostru în discuții continue cu aceștia, cu partenerul nostru Microsoft și cu comisarii noștri non-profit nou numiți.”