„Arta” de a schimba viteza cu mâna dispare rapid, pe măsură ce producătorii auto renunță tot mai mult la transmisiile manuale. Deși confortul oferit de transmisiile automate este un factor important, această schimbare este determinată de mai multe forțe, transmite Motor1.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Sistemele moderne de asistență la conducere sunt proiectate în principal pentru cutii de viteze automate, iar proiectarea ambelor opțiuni crește semnificativ costurile, care sunt greu de recuperat având în vedere scăderea vânzărilor de transmisii manuale.
Reglementările privind emisiile joacă, de asemenea, un rol important, deoarece transmisiile automate oferă adesea un consum mai eficient de combustibil.
În cele din urmă, motivul principal al declinului transmisiei manuale este scăderea cererii.
Tyrone Johnson, directorul general al Centrului Tehnic Hyundai din Europa, a declarat fără menajamente: „Nimeni nu mai vrea cutii de viteze manuale”.
Acest sentiment se reflectă în cifrele de vânzări, cum ar fi rata de achiziție a modelului Elantra N cu transmisie manuală, care a fost de doar 30% în SUA anul trecut, majoritatea clienților optând pentru transmisia automată.
Tendințe în industria auto
Această tendință se extinde dincolo de cutia de viteze, la alte caracteristici tradiționale ale mașinilor. Johnson consideră că cumpărătorii își pierd interesul și pentru frânele de mână manuale și cadranele analogice, în special generațiile mai tinere.
În timp ce pasionații pot deplânge aceste schimbări, producătorii auto oferă din ce în ce mai puține opțiuni, noile mașini fiind echipate aproape în mod universal cu frâne de mână electronice, tablouri de bord digitale și transmisii automate. Această simplificare reduce și costurile de dezvoltare și producție.
Johnson susține în continuare că declinul mașinilor sport cu motor cu ardere internă nu ar trebui regretat, afirmând că modelele mai vechi erau „la ani lumină distanță – o dezamăgire” în comparație cu vehiculele electrice moderne, precum Ioniq 5 N.
El susține că vehiculele electrice au progresat într-un deceniu la fel de mult ca mașinile pe benzină într-un secol, sugerând chiar că sunetele false ale motorului pot înlocui în mod adecvat zgomotul unui motor real. „Nu înțeleg ideea că mașinile performante sunt pe cale de dispariție. Dacă vrei să mergi repede, nu există nimic mai bun decât un vehicul electric. Nu înțeleg nostalgia”, a afirmat el.
Deși entuziaștii ar putea să nu fie de acord, este esențial să se ia în considerare piața în ansamblu. Producătorii auto acordă prioritate sustenabilității financiare și nu vor investi în caracteristici cu atractivitate limitată. Într-o industrie digitalizată și conștientă de costuri, transmisiile manuale au devenit relicve de nișă, care nu mai justifică producția pe scară largă.