UE anunţă revizuirea normelor privind siguranţa rutieră şi înmatricularea vehiculelor: introducerea certificatelor digitale, inspecţii tehnice și metode avansate de testare a emisiilor

autostrada aglomeratie aglomerata trafic coada masini autoturisme blocaj
Sursa foto: Inquam Photos/ Alexandru Busca

Comisia Europeană (CE) propune o revizuire cuprinzătoare a normelor UE privind siguranţa rutieră şi înmatricularea vehiculelor pentru a îmbunătăţi siguranţa la volan şi calitatea aerului în întreaga UE, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar, transmite Agerpres.

Noile norme vor ţine seama de prezenţa tot mai mare a vehiculelor electrice şi se vor adapta la tehnologiile emergente. Acestea vor introduce inspecţii consolidate, inclusiv inspecţii tehnice periodice pentru vehiculele electrice şi sistemele avansate de asistenţă a conducătorului auto, inspecţii anuale pentru autoturismele şi camionetele mai vechi şi metode avansate de testare a emisiilor pentru a detecta vehiculele cu emisii ridicate în vederea reducerii poluării cu particule fine. În plus, Comisia propune introducerea certificatelor digitale de înmatriculare şi de testare periodică a vehiculelor, simplificarea schimbului transfrontalier de date şi protejarea cetăţenilor împotriva activităţilor frauduloase, cum ar fi manipularea frauduloasă a odometrelor. De asemenea, inspecţiile tehnice periodice vor fi facilitate pentru persoanele care locuiesc temporar într-o altă ţară din UE.

Modificările propuse reflectă angajamentul UE faţă de o mobilitate sigură şi durabilă, asigurând în acelaşi timp libera circulaţie a persoanelor şi a mărfurilor. Între 2026 şi 2050, se estimează că aceste propuneri vor salva aproximativ 7.000 de vieţi şi vor preveni aproximativ 65.000 de vătămări grave.

În acest scop, Comisia propune revizuirea a trei directive: privind inspecţia tehnică periodică (ITP) a vehiculelor, documentele de înmatriculare a vehiculelor şi controlul tehnic în trafic (RSI) al vehiculelor comerciale.

Propunerea de joi vizează vehiculele nesigure, care contribuie la accidente, decese şi vătămări corporale. Normele actuale, actualizate ultima dată în 2014, trebuie să ţină pasul cu progresele tehnologice, cum ar fi sistemele de asistenţă pentru conducătorii auto şi prezenţa tot mai mare a vehiculelor electrice pe şosele. În plus, vehiculele foarte poluante şi zgomotoase, deşi relativ puţine la număr, sunt responsabile pentru o proporţie disproporţionată de emisii nocive. Normele actuale nu abordează în mod suficient poluarea aerului şi zgomotul.

Parcul de vehicule învechite creşte, de asemenea, riscul de fraudare a odometrelor (şi anume, întoarcerea odometrelor pentru a face ca vehiculele să pară că au un kilometraj mai mic decât acestea). Combaterea acestei fraude necesită norme actualizate. Procedurile învechite şi neutilizarea tehnologiei moderne împiedică asigurarea respectării legislaţiei şi cooperarea transfrontalieră.

Printre măsurile propuse joi se numără următoarele: adaptarea încercărilor la vehiculele noi, prin inspecţii tehnice periodice pentru vehiculele electrice şi noi încercări pentru sistemele electronice de siguranţă, inclusiv încercarea integrităţii software-ului sistemelor relevante pentru siguranţă şi emisii. De asemenea, vor fi încercări noi privind emisiile, prin detectarea vehiculelor cu emisii ridicate, inclusiv a celor falsificate, utilizând metode avansate pentru particule ultrafine şi NOx (oxizi de azot).

Vor fi combătute fraudele, prin înregistrarea citirilor odometrului în bazele de date naţionale pentru schimbul transfrontalier al istoricului odometrului, şi se vor realiza inspecţii anuale la autoturisme şi camionete mai vechi de zece ani.

În domeniul digitalizării, se vor elibera certificate electronice de înmatriculare şi de inspecţie periodică a vehiculelor şi schimbul de date prin intermediul unei platforme comune pentru simplificarea proceselor administrative.

Se va introduce recunoaşterea reciprocă a certificatelor de inspecţie tehnică periodică. Acesta prevede asigurarea recunoaşterii transfrontaliere a inspecţiilor tehnice periodice efectuate într-un alt stat membru pentru autoturisme timp de şase luni. Va fi îmbunătăţită guvernanţa datelor, prin simplificarea accesului centrelor de inspecţie la datele tehnice ale vehiculelor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...