Comisia Europeană a anunţat, vineri, că şase proiecte inovatoare de fabricare a celulelor de baterii pentru vehicule electrice vor primi granturi în valoare totală de 852 de milioane euro din Fondul pentru inovare, utilizând veniturile provenite din schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS), informează un comunicat de presă al Executivului comunitar, transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Proiectele sprijină inovarea în producţia de celule de baterii pentru vehicule electrice şi implementarea unor tehnici, procese şi tehnologii de fabricaţie inovatoare şi durabile.
Proiectele selectate reprezintă investiţii strategice care vor sprijini tranziţia Europei către o bază industrială curată, competitivă şi rezilientă, reducând în acelaşi timp dependenţa de importuri şi promovând dezvoltarea de tehnologii curate, precum şi poziţia de lider industrial.
Cele 852 de milioane de euro vor fi destinate pentru două proiecte în Germania, alte două în Franţa, unul în Suedia şi altul în Polonia, Executivul comunitar apreciind că toate proiectele vor începe să funcţioneze înainte de 2030.
„Dorim ca producţia de baterii din UE să prospere datorită tehnologiilor inovatoare şi curate, care ne vor aduce mai aproape de materializarea tranziţiei industriale curat”, a declarat comisarul pentru climă, Wopke Hoekstra.
Proiectele selectate vor primi sprijin care acoperă atât cheltuielile lor de capital, cât şi cheltuielile operaţionale şi care va fi plătit la îndeplinirea obiectivelor de etapă ale proiectului.
O parte din plată poate avea loc înainte de punerea în funcţiune pentru a sprijini faza de investiţii a proiectului. În primii 10 ani de funcţionare, se preconizează că acestea vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră (GES) cu aproximativ 91 de milioane de tone de CO2 echivalent. La finalizare, aceste proiecte vor avea o capacitate combinată de producţie de aproximativ 56 gigawaţi-oră (GWh) de celule de baterii pentru vehicule electrice pe an.
Se preconizează că solicitanţii selectaţi îşi vor semna acordurile de grant respective cu Agenţia Executivă Europeană pentru Climă, Infrastructură şi Mediu (CINEA) în al treilea trimestru al anului 2025.
Cererea de propuneri specifică pentru baterii face parte dintr-o iniţiativă mai amplă de consolidare a lanţului valoric al bateriilor din Europa, cu un sprijin financiar de până la trei miliarde euro. Aceasta urmăreşte să abordeze principalele bariere economice şi tehnice cu care se confruntă sectorul, în special având în vedere concurenţa la nivel mondial şi vulnerabilităţile lanţului de aprovizionare.