Reuters: Boeing negociază un nou acord cu Departamentul de Justiție al SUA pentru a evita urmărirea penală în cazul prăbușirilor 737 MAX

avion boeing 737
Boeing 737 MAX 7 at BFI (N7202U)” by wilco737 is licensed under CC BY-NC-SA 2.0

Boeing se află în discuții avansate cu Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DOJ) pentru încheierea unui acord care i-ar permite să evite urmărirea penală într-un dosar de fraudă declanșat de două accidente aviatice fatale în care au fost implicate aeronave de tip 737 MAX, transmite Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Cele două prăbușiri, produse în Indonezia în 2018 și în Etiopia în 2019, au dus la moartea a 346 de persoane și au provocat un scandal major în industria aviatică.

Potrivit unor surse familiare cu situația, Boeing ar putea semna un acord de neurmărire penală care ar anula procesul penal programat pentru data de 23 iunie 2025.

Acuzația principală adusă companiei este aceea că ar fi indus în eroare autoritățile de reglementare americane cu privire la funcționarea unui sistem esențial de control al zborului, cunoscut sub denumirea de MCAS (Maneuvering Characteristics Augmentation System), responsabil pentru declanșarea automată a unor comenzi incorecte care au dus la pierderea controlului aeronavelor.

Un astfel de acord ar permite companiei Boeing să evite o condamnare penală care i-ar putea afecta grav reputația și, mai ales, capacitatea de a încheia contracte cu instituții guvernamentale americane precum Departamentul Apărării sau NASA.

Deși o condamnare nu ar interzice automat participarea companiei la astfel de licitații, aceasta ar fi nevoită să solicite derogări speciale pentru fiecare caz în parte.

Boeing nu a emis până în prezent un comentariu oficial pe marginea acestui subiect, iar reprezentanții DOJ au refuzat, de asemenea, să comenteze negocierile în curs. Totuși, surse apropiate au declarat că decizia finală nu a fost încă luată, iar detaliile unui posibil acord nu au fost încă formalizate între părți.

Anterior, în iulie 2023, Boeing acceptase să pledeze vinovat pentru conspirație în vederea comiterii unei fraude și să plătească o amendă de până la 487,2 milioane de dolari. Însă compania și-a schimbat poziția după ce, în decembrie 2023, judecătorul federal Reed O’Connor a respins înțelegerea inițială. Motivația acestuia a fost legată, printre altele, de o clauză privind diversitatea și incluziunea în procesul de numire a unui monitor independent care urma să supravegheze respectarea acordului.

După respingerea acordului, Boeing a devenit mai dispusă să meargă în instanță, mai ales în contextul schimbării administrației la Washington. Judecătorul O’Connor a afirmat anterior că „crima comisă de Boeing ar putea fi considerată cea mai letală crimă corporatistă din istoria Statelor Unite”.

Între timp, Departamentul de Justiție le-a comunicat familiilor victimelor că se analizează serios posibilitatea încheierii unui nou acord, în locul unui proces. Această intenție a provocat indignare în rândul rudelor celor decedați în accidentele aviatice. „Guvernul transmite ideea preconcepută că Boeing ar trebui să scape de orice consecință reală pentru minciunile sale mortale”, a declarat avocatul Paul Cassell, care reprezintă o parte dintre familiile îndoliate. La rândul său, avocata Erin Applebaum a afirmat că prezentarea DOJ din cadrul întâlnirii cu familiile „a făcut clar că rezultatul este deja stabilit”.

În cazul în care acordul va fi aprobat, Boeing ar urma să plătească 444,5 milioane de dolari într-un fond suplimentar dedicat victimelor, pe lângă cele 500 de milioane plătite în 2021 în cadrul unei înțelegeri anterioare. Fondurile ar fi împărțite în mod egal între toți cei afectați.

Pe lângă presiunile juridice, Boeing se confruntă și cu dificultăți în ceea ce privește producția și siguranța aparatelor sale. În ianuarie 2024, un incident grav petrecut în timpul unui zbor Alaska Airlines, în care un panou de pe fuselajul unui MAX 9 s-a desprins în aer, a atras din nou atenția asupra problemelor de calitate. În urma acestui incident, Administrația Federală a Aviației (FAA) a impus o limitare a producției lunare la maximum 38 de aeronave.

În ciuda acestor probleme, Boeing continuă să obțină contracte majore. Recent, CEO-ul companiei, Kelly Ortberg, a apărut alături de președintele Donald Trump în Qatar, unde a anunțat cea mai mare comandă pentru avioane de cursă lungă din istoria companiei: 160 de aparate pentru Qatar Airways.

Situația actuală reflectă o combinație complexă de factori juridici, politici și economici. Departamentul de Justiție reanalizează acum opțiunile sale după ce, în 2024, a stabilit că Boeing a încălcat acordul din 2021 – acord care fusese încheiat în ultimele zile ale administrației Trump și care protejase compania de urmărirea penală. Decizia DOJ de a redeschide cazul a venit imediat după incidentul din ianuarie 2024, considerat un nou semnal de alarmă privind siguranța produselor Boeing.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...