Magnatul francez al tehnologiei Xavier Niel avertizează: Europa va fi redusă la un continent „abandonat”, „cel mai frumos loc din lume pentru muzee”, dacă va rămâne în urmă în cursa globală pentru AI / Reglementările excesive pot frâna dezvoltarea

miliardarul francez xavier niel
Sursa foto: ISA HARSIN / Sipa Press / Profimedia

Xavier Niel, antreprenor francez și investitor în tehnologii emergente precum inteligența artificială (AI), avertizează că Europa riscă să rămână irelevantă în cursa globală pentru inovație dacă nu acționează rapid, transmite Fortune. Deși a sprijinit inițiative promițătoare, cum ar fi startup-ul francez Mistral AI, Niel consideră că eforturile actuale sunt insuficiente pentru a concura cu SUA și China. Europa produce talente valoroase în domeniul ingineriei și matematicii și promovează valori precum confidențialitatea și transparența, dar trebuie să accelereze adoptarea tehnologiilor pentru a-și valorifica avantajele.

Niel subliniază că Europa mai are o șansă să rămână relevantă: „Dacă Europa nu reușește, va deveni un continent foarte mic, abandonat pentru câteva generații.”

El compară momentul actual al inteligenței artificiale cu începuturile motoarelor de căutare, dominate acum exclusiv de companii americane. Lipsa de acțiune în trecut nu trebuie repetată. În ciuda optimismului său și al investițiilor majore – inclusiv în cel mai mare incubator de startup-uri din lume, Station F – Niel avertizează că reglementările excesive pot frâna dezvoltarea.

Critici similare au fost exprimate de lideri din industrie, inclusiv de Christian Klein (SAP) și Daniel Ek (Spotify), care au denunțat reglementările europene ca fiind „fragmentate și inconsistente”.

Deși Uniunea Europeană a adoptat primele norme privind AI, acestea sunt privite fie ca inovatoare, fie ca restrictive. În final, strategia Europei privind AI va decide dacă regiunea devine un lider sau rămâne „cel mai frumos loc din lume pentru muzee”, cum a spus Niel.

Reglementările UE, dezbătute intens la evenimentul Romanian Digital Day

Reglementările UE în domeniul digital au fost dezbătute pe larg la evenimentul Romanian Digital Day, organizat recent la sediul Parlamentului European de la Bruxelles. Au fost exprimate păreri atât pro, cât și contra. Europarlamentarul Marc Angel din Luxemburg a apărat legislația digitală a UE și a spus că nu trebuie să lăsăm marile companii americane „să își crească profiturile pe seama bunăstării cetățenilor noștri și a democrațiilor noastre”. O atitudine similară a avut și Christel Schaldemose, vicepreședintă a PE, cu responsabilități în domenii precum transformarea digitală și securitatea informatică. Ea a spus că trebuie să ne asigurăm că legile din domeniu sunt „implementate și în vigoare”. Schaldemose a mai afirmat că nu reglementările sunt cauza lipsei unui Google european – unele nici măcar nu sunt implementate – ci lipsa finanțării. „Trebuie să investim, investim, investim”, a declarat eurodeputata din Danemarca.

Totuși, mulți participanți la eveniment au cerut o concentrare mai mare pe inovație decât pe reglementare, pentru ca UE să nu rămână în urmă în curse precum cea a inteligenței artificiale. Printre aceștia se numără Michal Kanownik, reprezentant al CEE Digital Coalition și președinte al Asociației Digitale din Polonia. „Trebuie să investim mai mulți bani în inovație decât în implementarea regulilor”, a declarat el, la același eveniment. Antreprenorul român Iulian Stanciu, președinte executiv al eMAG, a afirmat și el că sunt necesare, în UE, mai puține reglementări, deoarece companiile din alte state nu sunt nevoite să se supună acelorași reguli.

  • Adrian Popa este jurnalist în grupul G4Media, coordonator la publicațiile TechRider, Economedia, G4Food și Pets&Cats. Are 19 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat în piețele financiare și tehnologie. Pe lângă aceste domenii, mai scrie despre business, macroeconomie și apărare. Înainte de a ajunge la G4Media, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro, Gândul.info și Go4it.ro. A mai lucrat la Evenimentul Zilei, Forbes România, Cotidianul și Banii Noștri. Adrian are o pasiune aparte pentru tehnologie și este interesat de efectele pe care aceasta le are asupra societății. Printre hobbyurile lui se numără lectura, istoria, ecologia, universurile SF și fitnessul.

Total
0
Shares
1 comentariu
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...