Studiu: Cele mai mari companii ale lumii au provocat daune climatice de 28.000 de miliarde de dolari

Rafinărie poluantă
Imagine generată cu DeepAI

Un nou studiu publicat în revista Nature susține că cele mai mari corporații ale lumii sunt responsabile pentru daune climatice în valoare de 28.000 de miliarde de dolari, o sumă comparabilă cu întreaga producție economică a Statelor Unite într-un an. Scopul cercetării este de a oferi o bază științifică solidă pentru a trage la răspundere, inclusiv financiară, companiile poluatoare, așa cum s-a întâmplat în trecut cu giganții din industria tutunului, afirmă Phys.org.

Realizat de o echipă de la Dartmouth College, studiul a analizat impactul a 111 companii asupra climei, începând cu emisiile lor istorice și efectele acestora asupra încălzirii globale. Mai mult de jumătate din costul estimat este atribuit unui grup de zece producători de combustibili fosili, printre care: Saudi Aramco, Gazprom, Chevron, ExxonMobil, BP, Shell și Coal India.

Căldura care costă trilioane

Potrivit cercetătorilor, doar Saudi Aramco și Gazprom au cauzat, fiecare, pagube termice de peste 2.000 de miliarde de dolari de-a lungul deceniilor. Iar aceste cifre nu includ fenomene meteorologice extreme precum uragane, secete sau inundații, ci doar daunele economice provocate de creșterea temperaturilor globale.

Pentru fiecare 1% din emisiile globale de gaze cu efect de seră, calculul arată un prejudiciu de 502 miliarde de dolari, afirmă echipa condusă de Christopher Callahan (Dartmouth, în prezent cercetător la Stanford) și Justin Mankin.

Poate fi trasă la răspundere o companie?

Da, spun autorii studiului, care au folosit 1.000 de simulări informatice pentru a determina cum ar fi evoluat temperatura globală în absența emisiilor fiecărei companii. De exemplu, activitatea Chevron ar fi dus singură la o creștere a temperaturii globale cu 0,025°C.

Cercetătorii au mers și mai departe, analizând contribuția fiecărei companii la cele mai fierbinți cinci zile ale anului, și legând aceste extreme de scăderi ale producției economice.

„Am depășit momentul în care se putea spune că nu se știe cine e de vină. Acum putem demonstra științific legătura directă dintre emisiile unei companii și daunele climatice,” a spus Mankin.

De la tutun la CO₂

Până acum, 68 de procese legate de daunele climatice au fost intentate la nivel global, peste jumătate în SUA. Dar niciun proces împotriva unei companii majore din sectorul carbonifer nu a avut până acum succes. Cercetătorii speră că datele prezentate vor schimba acest lucru.

„Această metodologie este foarte solidă și ar trebui extinsă,” a comentat climatologul Friederike Otto de la Imperial College London, fondatoare a rețelei World Weather Attribution.

„Daunele climatice au ajuns la un nivel atât de mare, încât contribuția unui singur poluator poate însemna zeci de miliarde de dolari pe an,” adaugă Chris Field, climatolog la Stanford.

Un cost subestimat?

Climatologul Michael Mann (Universitatea Pennsylvania) consideră că cifrele prezentate sunt utile, dar probabil subestimează realitatea: „Există multe variabile climatice care nu au fost incluse. Adevăratul impact este, cel mai probabil, și mai mare.”

Gigantul petrolier Shell a refuzat să comenteze, iar Aramco, Gazprom, Chevron, ExxonMobil și BP nu au răspuns solicitărilor.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...