Bill Gates spune că le va lăsa copiilor săi mai puțin de 1% din averea sa

Bill Gates
Sursa foto: Facebook

Bill Gates, cofondatorul Microsoft, intenționează să le lase copiilor săi mai puțin de 1% din averea sa, considerând că este mai bine ca aceștia să își găsească propriul succes decât să moștenească averi uriașe. Această tendință este comună în rândul familiilor influente din domeniul tehnologiei, inclusiv fondatorul Apple Steve Jobs și Jeff Bezos de la Amazon, care spun că dau prioritate filantropiei în detrimentul transmiterii averii generaționale, scrie Fortune.

Cu toate acestea, atunci când ești omul care a fondat Microsoft, chiar și o fracțiune din averea ta netă reprezintă totuși mai mult de un miliard de dolari.

Conform Bloomberg Billionaire’s Index, Gates are o avere estimată 162 de miliarde de dolari – 1% din această valoare netă reprezintă 1,62 miliarde de dolari.

Așadar, deși cei trei copii Gates nu vor avea averi la fel de mari ca ale ale tatălui lor, bunurile lor îi vor plasa probabil în top 1% – definit de consultanții imobiliari globali Knight Frank ca fiind o persoană cu o avere de 5,8 milioane de dolari sau mai mult.

În cadrul podcastului Figuring Out With Raj Shamani din această săptămână, Gates a declarat că deciziile de moștenire ale familiilor bogate țin de convingerile lor personale.

„Fiecare trebuie să decidă în această privință”, a început Gates, adăugând: „În cazul meu, copiii mei au primit o creștere și o educație grozavă, dar vor primit mai puțin de 1% din averea totală. Nu le cer să conducă Microsoft. Vreau să le dau o șansă să aibă propriile câștiguri și succes”.

Gates a declarat anterior pentru Daily Mail că le va oferi copiilor săi câte 10 milioane de dolari, spunând că nu le-ar face niciun favor să le dea mai mult. Nu este clar dacă preferințele sale s-au schimbat de atunci pentru a le lăsa 1% din averea sa.

Copiii lui Gates i-au văzut pe părinții lor lucrând la cauze precum poliomielita, salubrizarea apei și vaccinurile împotriva bolilor mortale, pentru a numi câteva – eforturi de care tatăl lor speră că vor fi „mândri”.

El a adăugat: „Am văzut cazuri în care copiii chiar le spun părinților lor să fie mai filantropi. Cred că generația tânără se împotrivește uneori ideii că averea este moștenită.”

Moșteniri de miliardari

Gates nu este singurul titan al tehnologiei care nu a plănuit să transmită averea sa enormă copiilor săi.

Laurene Powell Jobs, soția regretatului Steve Jobs, fondatorul Apple, a declarat că miliardele moștenite de la soțul ei nu vor fi transmise celor trei copii pe care i-au avut împreună.

Jobs, a cărui valoare era estimată la aproximativ 7 miliarde de dolari când a murit în 2011, „nu era interesat” de construirea unei averi moștenite, a declarat soția sa pentru New York Times în 2020.

„Mi-am moștenit averea de la soțul meu, căruia nu i-a păsat de acumularea de avere”, a spus ea. „Fac acest lucru în onoarea muncii sale și mi-am dedicat viața pentru a face tot ce pot pentru a o distribui eficient, în moduri care să ridice indivizii și comunitățile într-un mod durabil.

„Dacă trăiesc suficient de mult, se termină cu mine”.

Fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a declarat în mod similar că va dona marea majoritate a averii sale în scopuri caritabile, și nu o va lăsa celor patru copii ai săi.

Gates a adăugat că această abordare devine norma printre titanii tehnologiei: „Cred că oamenii care au făcut averi din tehnologie sunt mai puțin dinastici. Așa că își vor lua capitalul și vor dona o mare parte din el. Poți avea ideea de a-ți dona capitalul sau doar de a-ți dona câștigurile. Iubesc toată filantropia, dar sectoarele tehnologice sunt probabil cele mai agresive în a dona cea mai mare parte a capitalului.”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...