Comisia Europeană anunță că va investi 1,3 miliarde de euro în inteligența artificială, securitatea cibernetică și competențele digitale

sediu al comisiei europene
Sursa foto: Lourens Smak / Alamy / Profimedia

Comisia Europeană a adoptat programul de lucru al Programului Europa Digitală (DIGITAL) pentru perioada 2025-2027, alocând 1,3 miliarde de euro pentru implementarea tehnologiilor critice esențiale pentru suveranitatea digitală a Europei. Inițiativa acordă prioritate inteligenței artificiale (AI), infrastructurii de date și cloud, rezilienței cibernetice și competențelor digitale, vizând atât sectorul public, cât și cel privat, potrivit unui comunicat al instituției.

Un obiectiv central este sporirea „disponibilității și accesibilității aplicațiilor generative de inteligență artificială”, în special în sectoare precum cel al asistenței medicale. Finanțarea va sprijini testarea lumilor virtuale, spațiile de date eficiente din punct de vedere energetic și punerea în aplicare a Legii privind inteligența artificială. Măsura se aliniază inițiativei AI Factories de promovare a inteligenței artificiale generative pentru întreprinderi și administrații.

De asemenea, programul consolidează Centrele Europene de Inovare Digitală (EDIH), o rețea care oferă expertiză tehnică, facilități de testare și formare în domeniul competențelor digitale. Aceste centre urmăresc promovarea adoptării inteligenței artificiale în întreaga UE. Un alt beneficiar-cheie este Destination Earth, un proiect premiat care creează un „geamăn digital” al Pământului pentru a sprijini reziliența climatică. Finanțarea va extinde capacitățile și accesibilitatea acestuia pentru cercetători.

Citește și: Magnatul francez al tehnologiei Xavier Niel avertizează: Europa va fi redusă la un continent „abandonat”, „cel mai frumos loc din lume pentru muzee”, dacă va rămâne în urmă în cursa globală pentru AI / Reglementările excesive pot frâna dezvoltarea

Securitatea cibernetică este un obiectiv esențial, investițiile fiind direcționate către soluții precum Rezerva de Securitate Cibernetică a UE, pentru protejarea infrastructurii critice, inclusiv a spitalelor și a cablurilor submarine. Programul sprijină, de asemenea, dezvoltarea competențelor digitale avansate, ajutând instituțiile de învățământ să atragă și să formeze talente pentru o forță de muncă pregătită pentru viitor.

Programul DIGITAL va sprijini Portofelul de Identitate Digitală al UE și Infrastructura Europeană de Încredere, cu scopul de a promova adoptarea acestora în toate statele membre. Transformarea sectorului public va fi stimulată prin servicii digitale interoperabile și de înaltă calitate.

Pentru a stimula inovarea, proiectele promițătoare pot obține Sigiliul STEP în cadrul Platformei de Tehnologii Strategice pentru Europa (STEP), îmbunătățind accesul la finanțare.

Primele cereri de propuneri vor fi publicate în aprilie 2025, cu alte oportunități pe parcursul anului. Participarea este deschisă entităților din statele membre ale UE și din țările asociate. Bugetul de 8,1 miliarde de euro al programului DIGITAL completează alte programe ale UE, precum Orizont Europa și Facilitatea pentru Redresare și Reziliență.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...