O industrie criminală de miliarde de dolari, axată pe escrocherii cibernetice, s-a extins rapid din Asia de Sud-Est către alte regiuni ale lumii, inclusiv America de Sud, Africa și Europa de Est, potrivit unui nou raport al Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), potrivit Reuters.
Rețelele responsabile de aceste activități operează prin centre uriașe în care zeci de mii de persoane – multe dintre ele traficate – sunt forțate să desfășoare fraude online la scară globală.
„Se răspândește ca un cancer. Autoritățile tratează problema într-o zonă, dar rădăcinile nu dispar; ele doar migrează”, a declarat Benedikt Hofmann, reprezentant regional interimar al UNODC pentru Asia de Sud-Est și Pacific.
Deși autoritățile din țări precum Thailanda, Myanmar și China au lansat raiduri împotriva acestor centre, rețelele infracționale s-au adaptat, mutându-și operațiunile în zone mai greu accesibile și mai puțin pregătite să le contracareze, în special în Laos, Cambodgia și părți izolate din Myanmar.
UNODC avertizează că a avut loc o „extindere potențial ireversibilă”, permițând grupurilor criminale „să aleagă și să se deplaseze liber, după nevoie”.
Aceste huburi de fraude informatice folosesc metode sofisticate pentru a înșela victime din întreaga lume, fără a fi nevoie de transportul fizic al bunurilor ilegale. Numai în Statele Unite, în 2023, pierderile din escrocherii cu criptomonede s-au ridicat la peste 5,6 miliarde de dolari, dintre care peste 4 miliarde au fost generate prin escrocherii de tip „pig-butchering” – scheme romantice prin care sunt vizate persoane vulnerabile, adesea în vârstă.
„Industria regională de fraude cibernetice a depășit alte forme de criminalitate transnațională, fiind extrem de scalabilă și având acces la milioane de victime online”, a explicat John Wojcik, analist regional al UNODC.
Conform raportului, sindicatele infracționale și-au extins operațiunile și în Africa – în țări precum Zambia, Angola și Namibia – precum și în Europa de Est, în special în Georgia. Totodată, rețelele au stabilit legături cu cartelurile de droguri din America de Sud pentru a dezvolta rețele de spălare a banilor și bănci clandestine.
În Cambodgia, unde fenomenul este deosebit de vizibil, autoritățile au observat o migrare a acestor activități către regiuni mai îndepărtate, precum provincia Koh Kong sau zonele de frontieră cu Thailanda și Vietnam.
Guvernul cambodgian a format recent o comisie specială condusă de prim-ministrul Hun Manet pentru a întări aplicarea legii, a elabora un cadru legislativ și a colabora cu alte state și cu ONU. „Pentru a depăși această problemă complexă, avem nevoie de colaborare, nu de învinuiri”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pen Bona.
Raportul menționează și faptul că în timpul recentelor operațiuni de salvare desfășurate la granița dintre Thailanda și Myanmar au fost eliberate persoane din peste 50 de țări – inclusiv Brazilia, Nigeria, Sri Lanka și Uzbekistan – evidențiind caracterul internațional al acestei industrii.
UNODC trage un semnal de alarmă și subliniază că ne aflăm într-un „punct de cotitură critic”. În lipsa unei reacții coordonate și ferme la nivel global, efectele asupra regiunii Asia de Sud-Est – și nu numai – ar putea fi „fără precedent”.