Val de investiții în AI pentru securitate. Firmele se pregătesc pentru amenințări tot mai sofisticate

Inteligență artificială
Inteligență artificială/ Credit foto: tungnguyen0905/Pixabay

Aproape trei sferturi dintre companiile globale (73%) investesc în instrumente de securitate echipate cu Inteligenţă Artificială (IA), în condiţiile în care atacurile de tip malware, phishing şi ransomware rămân în topul ameninţărilor cibernetice, arată rezultatele Data Threat Report 2025, publicate joi.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Conform datelor centralizate de Thales, şapte din zece organizaţii (70%) consideră că ritmul rapid de dezvoltare a IA, în special în ceea ce priveşte inteligenţa artificială generativă (GenAI), reprezintă principala problemă de securitate legată de adoptarea acesteia, urmată de lipsa de integritate (64%) şi de fiabilitate (57%), transmite Agerpres.

De asemenea, o treime dintre respondenţi susţin că, în prezent, tehnologia GenAI este fie integrată, fie le transformă în mod activ operaţiunile.

„Pe măsură ce GenAI aduce provocări complexe în materie de securitate a datelor şi oferă oportunităţi strategice de consolidare a apărării, integrarea sa din ce în ce mai mare marchează trecerea companiilor de la experimentare la o implementare mai matură, operaţională. Majoritatea respondenţilor au afirmat că adoptarea rapidă a GenAI reprezintă principala lor preocupare în materie de securitate. În acelaşi timp, cei aflaţi în stadii mai avansate de adoptare a AI nu aşteaptă să îşi securizeze complet sistemele sau să îşi optimizeze pachetele tehnologice înainte de a merge mai departe. Cum dorinţa unei transformări rapide depăşeşte adesea eforturile de consolidare organizaţională, este posibil ca aceste organizaţii să îşi creeze fără să vrea cele mai mari vulnerabilităţi de securitate”, se arată în raport.

Investițiile se diversifică: de la furnizori cloud la startup-uri

Aproape trei sferturi dintre companii (73%) declară că investesc în instrumente de securitate specifice cu IA, fie cu bugete noi, fie prin realocarea resurselor existente, în timp ce peste două treimi au achiziţionat instrumente de la furnizorii lor de cloud, trei din cinci utilizează furnizori de securitate consacraţi şi aproape jumătate apelează la startup-uri noi sau emergente.

„Securitatea pentru inteligenţa artificială generativă a devenit rapid o prioritate în materie de cheltuieli, ocupând locul al doilea în clasamentul voturilor, imediat după securitatea cloud. Această schimbare subliniază recunoaşterea din ce în ce mai mare a riscurilor generate de inteligenţa artificială şi necesitatea unor sisteme de apărare specializate pentru atenuarea acestora”, notează realizatorii cercetării.

Potrivit specialiştilor, deşi breşele de securitate rămân o preocupare semnificativă, frecvenţa acestora a scăzut uşor în ultimii ani. Astfel, în 2021, 56% dintre companiile incluse în studiu au raportat o astfel de breşă, dar această cifră a scăzut la 45% în 2025. În plus, ponderea respondenţilor care au raportat o breşă în ultimele 12 luni a scăzut de la 23% în 2021, la doar 14% în acest an.

Hackerii activiști și erorile umane rămân cele mai mari amenințări

În ceea ce priveşte ameninţările cibernetice, malware continuă să fie cea mai răspândită, urmată de phishing şi ransomware. Totodată, sursele externe domină la capitolul cele mai mari ameninţări: hackerii activişti ocupă primul loc, urmaţi de infractorii cibernetici susţinuţi de către actori statali, precum şi de eroarea umană.

Raportul anual privind cele mai recente ameninţări la adresa securităţii datelor şi tendinţe este bazat pe un sondaj realizat de S&P Global Market Intelligence 451 Research, realizat pe un eşantion de peste 3.100 de profesionişti din domeniul IT şi al securităţii, din 20 de ţări şi 15 industrii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...