Coreea de Nord susține că are acum un submarin nuclear. Există un singur loc de unde l-ar fi putut obține

submarin nuclear lansat de coreea de nord
Sursa foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Coreea de Nord a dezvăluit recent ceea ce pretinde a fi primul său submarin cu propulsie nucleară, descris ca un „submarin cu rachete strategice ghidate, cu propulsie nucleară”, capabil să transporte până la zece arme nucleare, transmite The National Interest.

Dacă este adevărat, acest lucru ar marca un salt semnificativ în capacitățile militare ale Phenianului. Cu toate acestea, analiștii sunt sceptici că statul a dezvoltat nava în mod independent, deoarece baza sa tehnologică internă este „în mod clar insuficientă”. Majoritatea experților cred că țara asiatică a primit, probabil, asistență din partea Rusiei.

Debutul submarinului coincide cu creșterea tensiunilor în Peninsula Coreeană și cu exercițiile Freedom Shield organizate de SUA și Coreea de Sud în martie 2025, pe care Coreea de Nord le critică în mod regulat ca fiind provocatoare. Ca răspuns, Kim Jong-un a promis să „crească exponențial” arsenalul nuclear și a respins apelurile la denuclearizare. Această sincronizare, cuplată cu aprofundarea legăturilor dintre Moscova și Phenian, sugerează că Rusia ar fi furnizat tehnologii-cheie, posibil în schimbul armelor nord-coreene sau al trupelor oferite de Kim Jong-un pentru războiul din Ucraina.

Citește și: Încălzirea globală face submarinele și mai letale. Aceste nave vor fi tot mai dificil de detectat

O astfel de asistență ar reprezenta o ruptură bruscă față de reticența Rusiei din trecut de a împărtăși tehnologie militară avansată cu Coreea de Nord. Dar războiul din Ucraina și izolarea internațională a Rusiei ar fi putut schimba aceste politici.

Scepticismul privind existența navei persistă, însă. Criticii susțin că statul comunist nu are expertiza necesară pentru a construi submarine nucleare, citând necesitatea unui reactor miniaturizat și a unor sisteme avansate de propulsie. Cu toate acestea, se crede că Phenianul dispune de capacități de miniaturizare încă din 2013. Dacă Moscova a furnizat tehnologie de propulsie – asemănătoare cu cea pe care ar fi împărtășit-o cu China –, atunci progresul Coreei de Nord este mai plauzibil.

Deși rămân provocări operaționale, amenințarea potențială reprezentată de o forță nucleară nord-coreeană bazată pe mare este reală și nu va face decât să crească.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...