Un operator ucrainean de drone a declarat că poate să trimită mesaje și să facă FaceTime cu producătorii de drone cu privire la modul de fabricare și îmbunătățire a tehnologiei, făcând armele mai potrivite pentru luptă, relatează Business Insider.
Dimko Zhluktenko, un operator de drone din cadrul Forțelor ucrainene de sisteme fără pilot care a operat atât drone de atac, cât și drone de recunoaștere, a declarat pentru Business Insider că lucrul cu dronele ucrainene „este mult mai ușor datorită comunicării cu producătorii”.
În cadrul antrenamentelor, „le trimitem videoclipuri, fotografii, FaceTime sau orice altceva” dacă există probleme, feedback sau piese care trebuie înlocuite, a spus el.
Majoritatea dronelor pe care forțele ucrainene le folosesc pentru a riposta la invazia Rusiei sunt fabricate în Ucraina, dar operatorii de drone le folosesc și pe cele fabricate în Occident, precum Switchblade din SUA și Bayraktar din Turcia.
Sute de întreprinderi ucrainene, de la cele mai mari, sprijinite de guvern, la cele mai mici, care lucrează în garaje, lucrează la fabricarea unei serii de tipuri diferite de drone. Și există o comunicare intensă cu trupele cu privire la ce funcționează și ce nu. Aceasta permite o iterație rapidă.
Zhluktenko a declarat că faptul că poate vorbi atât de direct cu producătorii din Ucraina înseamnă că, de obicei, preferă să lucreze cu drone ucrainene decât cu alternative occidentale.
„În mod normal, un produs ucrainean este oarecum mai bun doar pentru că îl poți face să funcționeze mai repede, mult mai repede”, a spus el.
Sistemele de arme ucrainene sunt construite și perfecționate pentru acest conflict specific. El a afirmat că „nu este corect să spunem că toate echipamentele străine sunt de proastă calitate, dar, în același timp, știu că, în majoritatea cazurilor, dacă sunt ucrainene, sunt oarecum testate pe câmpul de luptă și sunt mai potrivite pentru câmpul nostru de luptă specific”.
Problema cu colaborarea cu marile companii occidentale este că există o „birocrație de rahat și, probabil, nu veți obține rezultate foarte corecte nici după aceea”.
În Ucraina, există o „buclă scurtă de feedback”, a spus el, în care producătorii încep să proiecteze un nou tip de dronă, o modificare a dronei sau un nou software pentru dronă, iar apoi lucrează cu operatorii pentru a proiecta și prototipa rapid cea mai potrivită. El a spus că operatorii de drone primesc solicitări directe din partea producătorilor, care le cer să piloteze noi tipuri de drone. Aceasta oferă feedback pentru o dezvoltare iterativă rapidă.
El a spus că producătorii de drone le vor înmâna drona și manualul, le vor spune să zboare în poligon sau în luptă și le vor raporta. Nici măcar nu le pasă dacă se pierd, vor doar un raport detaliat cu privire la ce ar putea fi îmbunătățit, astfel încât să poată realiza un produs mai bun.
Este „în esență, o cercetare de piață”, a spus el.
Zhluktenko a spus că producătorii „vor să vină în locurile noastre” din apropierea câmpului de luptă „și să vadă cum funcționăm. Vor să vadă ce pot face pentru a ne face viața mai ușoară”.
Comunicarea strânsă permite, de asemenea, reparații și înlocuiri rapide. Acest lucru permite trupelor ucrainene să continue să se antreneze sau să lupte fără a introduce noi întârzieri.
Zhluktenko a spus că, uneori, atunci când au avut probleme cu o dronă, „am sunat producătorul și am spus: «Băieți, am avut acest tip de problemă și ceva s-a rupt, putem să o reparăm rapid cumva?»”
„Și atunci ei vor spune, „nicio problemă”.
O piesă de schimb poate ajunge în mod regulat de la companie a doua zi.
„Comunicarea aici este extrem de bună”, a declarat Zhluktenko, menționând că nu trebuie să treacă prin canale birocratice oficiale. „Este foarte directă, iar ei sunt foarte deschiși să ne ajute. Nu au nevoie de o grămadă de documente sau altceva”, a spus el, precizând că nu a avut experiențe similare cu producătorii occidentali de drone.
Zhluktenko a spus că, în Ucraina, „producătorii acționează în interesul lor”, deoarece dacă soldații consideră că produsul este bun, companiile „îl pot prezenta guvernului, guvernul îl poate cumpăra, ar putea mări producția, iar Ucraina poate câștiga. Cred că aceasta este principala motivație”.
Un mod diferit de fabricare a dronelor
Spre deosebire de Rusia și de multe națiuni occidentale, modul în care Ucraina își produce dronele vine cu o serie de avantaje și dezavantaje.
Aceasta generează inovație și creează o gamă de drone pe care Rusia trebuie să învețe să le învingă, dar creează și mai multă muncă pentru operatori. De asemenea, este mult mai greu pentru orice companie individuală să își mărească producția.
Dronele au fost folosite mai mult în invazia Rusiei în Ucraina decât în orice alt conflict din istorie. Printre alte misiuni, acestea au fost folosite pentru recunoaștere, pentru a urmări și a lovi echipamente și trupe rusești, pentru a avaria nave rusești pe mare și pentru a lovi rafinării de petrol din Rusia la sute de kilometri dincolo de graniță.
Volodimir Zelenski a declarat că Ucraina a produs 2,2 milioane de drone în 2024 și intenționează să crească și mai mult în 2025.
Dar, cu o armată mai mică și o populație mai mică decât Rusia, Ucraina are încă nevoie de tot ajutorul pe care îl poate obține, iar operatorii folosesc în continuare drone occidentale, inclusiv cele achiziționate direct de soldați sau de susținătorii lor din alte țări.
Ucraina s-a bazat pe drone atunci când s-a confruntat cu lipsa altor echipamente, inclusiv când a apelat la drone atunci când livrările de muniție de la parteneri au fost insuficiente.
Ucraina a primit ajutoare de miliarde de dolari de la parteneri, inclusiv de la SUA și Europa, dar uneori aceste ajutoare au fost insuficiente.
Ucraina și-a fabricat din ce în ce mai multe arme proprii pe măsură ce războiul a continuat, în încercarea de a deveni mai autosuficientă. Președintele ucrainean a declarat că 30% din echipamentul militar pe care l-a folosit în 2024 a fost fabricat pe plan intern.
Acest lucru este cu atât mai important cu cât partenerii internaționali, precum SUA sub președinția lui Donald Trump, devin mai puțin de încredere. Totuși, creșterea producției interne ar putea să nu fie suficientă. Unii experți estimează că Ucraina poate rezista doar câteva luni fără ajutor din partea SUA.
Europa crește cheltuielile pentru apărare și mulți aliați intenționează să continue să sprijine Ucraina, însă SUA a fost cel mai mare contribuitor individual, iar unele dintre cele mai puternice arme pe care le-a oferit Ucrainei nu pot fi înlocuite ușor.