Un obiect nou descoperit, numit provizoriu A11pl3Z, pare să se deplaseze prea repede și pe o traiectorie prea dreaptă pentru a proveni din sistemul nostru solar. Dacă această ipoteză se confirmă, ar fi al treilea vizitator interstelar detectat vreodată, anunță LiveScience.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Astronomii au observat ceea ce ar putea fi un „obiect interstelar” care traversează sistemul solar, și se îndreaptă spre noi. Acest corp ceresc, posibil doar al treilea de acest fel observat până acum, va trece cel mai aproape de Soare peste aproximativ patru luni, înainte de a părăsi definitiv vecinătatea noastră cosmică.
Descoperirea a fost confirmată pe 1 iulie de NASA
Obiectul, denumit provizoriu A11pl3Z, a fost identificat în datele colectate între 25 și 29 iunie de sistemul ATLAS (Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System), care monitorizează automat cerul nopții cu telescoape din Hawaii și Africa de Sud. Descoperirea a fost confirmată pe 1 iulie de NASA’s Center for Near Earth Object Studies și de Minor Planet Center al Uniunii Astronomice Internaționale.
A11pl3Z este, cel mai probabil, un asteroid de mari dimensiuni sau, poate, o cometă, cu un diametru estimat de până la 20 km. Obiectul se îndreaptă spre interiorul sistemului solar cu o viteză de aproximativ 245.000 km/h și vine dintr-o zonă a cerului nocturn în care se află bara centrală a galaxiei Calea Lactee.
Obiectul provine din afara influenței gravitaționale a Soarelui
Pe baza vitezei și traiectoriei, experții cred că obiectul provine din afara influenței gravitaționale a Soarelui și are suficientă energie pentru a străbate sistemul nostru solar fără să fie capturat. Totuși, sunt necesare observații suplimentare pentru a confirma cu certitudine originea interstelară.
Până acum, doar două obiecte interstelare au fost confirmate: cometa 2I/Borisov, care a trecut prin sistemul solar în 2019, și ‘Oumuamua, un obiect în formă de trabuc detectat în 2017, despre care unii astronomi au speculat că ar putea fi o sondă extraterestră, ipoteză ulterior abandonată în favoarea unei explicații naturale.
Totuși, cercetătorii bănuiesc de mult că numeroși „vizitatori” interstelari trec prin sistemul nostru solar fără a fi detectați.
Obiectul nu prezintă niciun pericol pentru planeta noastră
În prezent, A11pl3Z se află la o distanță de 3,8 ori mai mare decât distanța dintre Pământ și Soare. Prima apropiere de o planetă va avea loc pe 3 octombrie, când obiectul va trece relativ aproape de Marte. Pe 23 octombrie, va atinge punctul cel mai apropiat de Soare, numit periheliu, ajungând la o distanță de două ori mai mare decât cea dintre Pământ și Soare.
În acel moment, Pământul va fi de cealaltă parte a Soarelui, deci obiectul nu prezintă niciun pericol pentru planeta noastră. Se estimează că va trece cel mai aproape de Pământ în decembrie, în drumul său de ieșire din sistemul solar.
Cercetătorii vor continua să studieze obiectul în săptămânile și lunile următoare pentru a-i înțelege mai bine dimensiunile, forma și originea. De această dată, față de anii în care au fost observate ‘Oumuamua și Borisov, dispunem de instrumente mai performante de urmărire și imagistică.
Roverele NASA de pe Marte ar putea fotografia obiectul
De exemplu, Observatorul Vera C. Rubin, cel mai puternic telescop optic din lume, care a publicat recent primele imagini, va fi probabil complet operațional în momentul în care A11pl3Z se va apropia cel mai mult de noi. Acest telescop este deosebit de eficient în detectarea obiectelor în mișcare, precum asteroizii.
Unii cercetători propun chiar folosirea roverelor NASA de pe Marte pentru a fotografia obiectul când va trece prin apropierea Planetei Roșii.