După analiza a peste 100 de scenariii diferite, oficialii CERN (Organizația Europeană pentru Cercetare Nucleară) au anunțat că nu există obstacole tehnice în construirea celui mai mare accelerator de particule din lume. Asta în ciuda criticilor care pun sub semnul întrebării proiectul „faraonic” de 17 miliarde de dolari, relatează AFP.
„Proiectul Future Circular Collider (FCC) este esențial pentru ca Europa să-și mențină poziția de lider mondial în fizica fundamentală”, a declarat Fabiola Gianotti, directorul general CERN. Ea a subliniat existența unei „competiții reale”, în special din partea Chinei, și a subliniat faptul că proiectul gigant este pe un drum bun, solicitând statelor europene să aloce finanțarea necesară.
Este vorba despre un tunel circular cu o circumferință de aproape 91 de kilometri, care traversează granița franco-elvețiană. Cu o adâncime medie de 200 de metri, tunelul ar găzdui un accelerator de particule de peste trei ori mai lung decât actualul Large Hadron Collider (LHC) al CERN.
LHC, un tunel circular de 27 de kilometri situat la aproximativ 100 de metri sub pământ, a fost utilizat, printre altele, pentru a demonstra existența bosonului Higgs – supranumit „particula lui Dumnezeu”. O descoperire premiată cu Nobel care a extins înțelegerea științifică asupra modului în care particulele dobândesc masă.
Decizia se află acum la statele membre CERN – 23 de țări europene, alături de Israel
Actualul acccelerator de particule, LHC, începe se fie depășit. De altfel, acesta își va încheia complet activitatea în anul 2041. Într-o atare stare de fapt, FCC devine singura opțiune viabilă pentru continuarea avansului în cercetarea fizicii fundamentale.
„Pentru a face progrese majore în căutarea sa de a înțelege originea universului și rolul bosonului Higgs, comunitatea științifică globală are nevoie de un aparat la fel de puternic și bogat în posibilități precum FCC,” a declarat Catherine Biscarat de la laboratorul L2IT al Universității din Toulouse pentru AFP.
Nu toată lumea este însă la fel de entuziastă, cu atât mai mult cu cât costurile estimate, 16,9 miliarde de dolari (sumă care ar putea crește simțitor) par o piedică majoră în calea proiectului.
Germania, cel mai mare finanțator al CERN, care contribuie anual cu circa 20% din bugetul total, și-a exprimat deja dubiile cu privire la necesitatea finanțării proiectului. Alături de Germania, o parte a comunității științifice din Franța sau Anglia s-a declarat, de asemenea, reticentă, și a înclinat spre proiecte alternative.
„Costurile financiare, dar și cele ecologice, sunt astronomice. Poate ar fi mult mai bine să finanțăm proiecte științifice mai mici și mai puțin costisitoare”, a declarat Oliivier Cepas, membru al Institutului Neel din cadrul Universității din Grenoble.
Europa trebuie să acționeze acum sau să accepte supremația Chinei
Oficialii CERN, alături de membri ai WWF și Greenpeace, au organizat deja sensiuni de informare a populației din zona graniței franco-elvețiene, acolo unde FFC ar urma să fie construit în unul dintre cele opt situri propuse de specialiști.
Ei au subliniat faptul că 80% dintre costurile proiectului vor fi suportate din bugetul CERN. De asemenea, au insistat asupra fezabilității proiectului din punct de vedere ecologic și au întârit ideea că FCC nu ar fi fost lansat dacă ar fi existat cea mai mică temere cu privire la posibile efecte negative.
Peste toate, este vorba despre progresul științific pe care un astfel de proiect îl poate aduce. Practic, dacă FCC nu va fi construit în Europa, o variantă a sa va fi construită în altă parte, cel mai probabil în China.
Într-o atare stare de fapt, opțiunile sunt cât se poate de simple. Europa trebuie să acționeze acum sau trebuie să accepte supremația Chinei în studiul fizicii fundamentale.