Mostrele valoroase de pe Lună aduse pe Pământ de misiunea chinezească Chang’e 5 în 2020 au fost în sfârșit distribuite cercetătorilor internaționali — însă o lege americană face dificil ca oamenii de știință din SUA să primească acest material, conform space.com
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
La începutul lunii mai, omul de știință britanic Mahesh Anand de la Open University din Milton Keynes a călătorit în China pentru a „împrumuta” 60 de miligrame din cele 1.731 de grame de mostre colectate de Chang’e 5. Cercetători din alte părți ale Europei, precum și din Etiopia, Rusia și Statele Unite, au primit, de asemenea, mostre pentru analiză.
În toate aceste țări, analiza este finanțată de guvernele locale, însă NASA nu poate finanța cercetători americani pentru studii similare. Astfel, singurul om de știință american care a primit o mostră din materialul Chang’e 5, Timothy Glotch de la Stony Brook University (New York), a fost sprijinit financiar exclusiv de propria instituție.
Această situație se datorează unei legi din 2011 numite Amendamentul Wolf, după Frank Wolf, senatorul republican care a inițiat-o. Legea, adăugată la bugetul federal din acel an, interzice cooperarea bilaterală între NASA și Administrația Spațială Națională Chineză (CNSA) sau oamenii de știință chinezi, cu scopul de a împiedica transferul de tehnologii spațiale sensibile care ar putea fi folosite militar de către China.
Amendamentul Wolf contravine tradiției științifice de cooperare internațională, chiar și între state rivale.
În timpul Războiului Rece, proiecte precum SETI au fost realizate în colaborare de oamenii de știință americani și sovietici. Un exemplu celebru este misiunea Apollo–Soyuz din 1975, când astronauți americani și cosmonauți sovietici și-au strâns mâna în spațiu. Însă legea Wolf blochează inițiative similare între SUA și China, cu excepția cazurilor aprobate în prealabil de Congres.
Totuși, acest obstacol legal nu a împiedicat China să ofere o mostră lui Glotch și echipei sale, care include și cercetători de la San Francisco State University și University of Hong Kong, atât timp cât finanțarea nu vine de la NASA.
Accesul la aceste mostre este important pentru ca oamenii de știință americani să poată compara direct probele de la Apollo cu cele ale misiunii Chang’e 5 în același laborator.
Glotch intenționează să testeze proprietățile termice ale mostrei (care probabil va fi distrusă în timpul experimentului) și să compare rezultatele cu hărțile termice ale Lunii, pentru a înțelege mai bine compoziția regiunilor lunare în funcție de modul în care se încălzesc și se răcesc în lumina solară.
Mostra Chang’e 5 a fost colectată din Mons Rümker, o zonă vulcanică antică din regiunea Oceanus Procellarum („Oceanul Furtunilor”). Comparând direct mostrele Apollo, colectate din alte locații, cu cele aduse de Chang’e 5, cercetătorii speră să obțină o imagine mai clară asupra proceselor vulcanice de pe Lună.
Oamenii de știință chinezi au descoperit deja că materialul bazaltic colectat de Chang’e 5 este cu miliarde de ani mai tânăr decât mostrele vulcanice aduse de Apollo. Acest lucru sugerează că Luna a fost activă vulcanic mult mai recent decât se credea — posibil chiar acum 120 de milioane de ani.
Între timp, în Marea Britanie, echipa lui Anand va încălzi o parte din mostra sa de 60 mg până la 1.400 °C pentru a extrage gaze nobile precum argonul și kriptonul, dar și carbon, azot și oxigen, obținând astfel mai multe date despre istoria acestor elemente în sistemul solar.