Experimentul care ar putea schimba viitorul planetei / Un proiect revoluționar de extragere a carbonului din mare a început în Marea Britanie

Dioxidul de carbon va fi extras din valurile mării priin proiectul SeaCURE
Credit foto: dimitrisvetsikas1969 / Pixabay

Pe coasta de sud a Angliei, a fost lansat un proiect-pilot inovator care își propune să extragă dioxidul de carbon din apa mării – o inițiativă care ar putea schimba regulile jocului în lupta împotriva schimbărilor climatice, anunță BBC.

Proiectul, denumit SeaCURE, este finanțat de guvernul britanic și face parte dintr-un program mai amplu care explorează tehnologii capabile să reducă concentrația gazelor cu efect de seră. În timp ce consensul științific global rămâne clar: prioritatea absolută este reducerea emisiilor, tot mai mulți cercetători susțin că va fi nevoie și de soluții active de captare a carbonului deja emis.

Majoritatea proiectelor de acest tip se concentrează pe captarea emisiilor la sursă sau direct din atmosferă. Însă SeaCURE testează o abordare diferită, extrage carbonul din apă, unde concentrațiile sunt de aproximativ 150 de ori mai mari decât în aer.

Cum funcționează SeaCURE?

Instalația-pilot este situată în spatele Centrului Marin Weymouth, iar sistemul captează apă de mare printr-o conductă care ajunge în largul Atlanticului. Odată ajunsă la țărm, apa este tratată pentru a deveni mai acidă, ceea ce forțează dioxidul de carbon dizolvat să se transforme în gaz și să fie eliberat.

„Este ca atunci când desfaci o băutură carbogazoasă și aceasta face spumă, exact asta facem noi, dar cu apa de mare”, explică profesorul Tom Bell de la Plymouth Marine Laboratory. CO₂ eliberat este imediat aspirat, concentrat cu ajutorul unor filtre pe bază de coji de nucă de cocos arse și pregătit pentru stocare.

Apa, acum săracă în carbon, este neutralizată cu un compus alcalin și pompată înapoi în mare, unde începe imediat să absoarbă din nou CO₂ din atmosferă.

De ce e important?

Deocamdată, proiectul SeaCURE poate extrage o cantitate modestă, aproximativ 100 de tone metrice de CO₂ pe an, echivalentul a circa 100 de zboruri transatlantice. Dar echipa din spatele proiectului susține că tehnologia are potențial de scalare la nivel global.

Într-o propunere transmisă guvernului britanic, SeaCURE estimează că, dacă s-ar procesa doar 1% din apa de suprafață a oceanelor lumii, tehnologia ar putea îndepărta până la 14 miliarde de tone de CO₂ pe an. Evident, o astfel de scară ar necesita energie 100% regenerabilă, probabil prin panouri solare montate pe platforme marine plutitoare.

Impactul asupra mediului marin

Există și întrebări legate de posibilele efecte asupra vieții marine. Deși în prezent cantitățile de apă procesate sunt mici, cercetătorii de la Universitatea Exeter studiază în laborator impactul apei sărace în carbon asupra organismelor marine. Fitoplanctonul, de exemplu, are nevoie de carbon pentru fotosinteză, iar scoicile îl folosesc pentru formarea cochiliilor.

„Efectele ar putea fi negative, dar ar putea exista soluții de atenuare, cum ar fi diluarea apei înainte de reinjectare”, spune doctorandul Guy Hooper.

Următorul pas în captarea carbonului?

SeaCURE face parte dintr-un program de 15 proiecte-pilot finanțate de guvernul britanic cu 3 milioane de lire sterline fiecare. Obiectivul: să testeze și să dezvolte tehnologii care pot contribui la atingerea obiectivului de emisii nete zero.

„Captarea carbonului este esențială dacă vrem să oprim încălzirea globală”, spune Dr. Oliver Geden, membru al Grupului Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC). „Fie că extragem CO₂ din apă sau din aer, decizia finală va depinde de costuri și eficiență”.

Ministrul britanic al energiei, Kerry McCarthy, a subliniat importanța proiectului: „Inițiative inovatoare precum SeaCURE au un rol crucial în dezvoltarea tehnologiilor verzi care ne vor ajuta să atingem neutralitatea climatică și, totodată, să stimulăm creșterea economică și locurile de muncă specializate”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...