Soarta finală a Universului, întrebare care i-a fascinat pe oameni încă de la definirea acestui conept, ar putea avea, în sfârșit, un răspuns. Potrivit unui nou studiu publicat de fizicieni de la Universitatea Cornell, Universitatea Jiao Tong din Shanghai și alte centre de cercetare, Universul nu se va extinde la nesfârșit, ci se va contracta spectaculos într-o „Mare Implozie” (Big Crunch), care va avea loc peste aproximativ 20 de miliarde de ani, relatează UniverseToday.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Având în vedere că Universul are în prezent 13,8 miliarde de ani, asta ne-ar mai lăsa cam 20 de miliarde de ani înainte ca totul, stele, galaxii, materie și chiar timpul însuși, să se prăbușească într-un singur punct.
Teoria constantă se clatină
Până recent, consensul științific era că Universul se va extinde pentru totdeauna, tras de o forță misterioasă numită energie întunecată, care constituie în jur de 70% din tot ce există. Se credea că această forță acționează ca o constantă, o presiune stabilă care dilată spațiul pe termen nelimitat.
Dar noile observații sugerează că energia întunecată nu este chiar atât de constantă pe cât se credea. Echipa de cercetători propune un model în care această energie se comportă dinamic, fiind influențată de o particulă ipotetică numită axion, combinată cu o constantă cosmologică negativă, un fel de forță de întoarcere cosmică.
Expansiunea Universului ar urma să încetinească treptat
Pe scurt, expansiunea Universului ar urma să încetinească treptat în următoarele miliarde de ani, și va atinge un punct maxim peste aproximativ 7 miliarde de ani, când Universul va fi cu aproape 70% mai mare decât astăzi.
Apoi, forțele gravitaționale și influența constantăi negative vor prelua controlul și vor începe contractarea, lent la început, dar accelerată spre final, până la o colapsare totală.
Testabil, dar incert
Autorii studiului recunosc că modelul lor conține incertitudini considerabile. Datele observaționale privind energia întunecată sunt încă limitate, iar existența unei constante cosmologice negative este, deocamdată, speculativă. Alte scenarii, precum expansiunea eternă sau chiar o stagnare, rămân perfect valabile.
Însă vestea bună este că predicția ar putea fi testată în curând. Mai multe misiuni astronomice, aflate în pregătire, vor colecta date mult mai precise despre structura Universului și comportamentul energiei întunecate. Aceste informații vor permite cercetătorilor să confirme, să ajusteze sau să infirme complet scenariul Marelui Colaps.
Nicio grabă: mai avem timp
Chiar dacă predicția s-ar dovedi corectă, ea nu reprezintă un pericol iminent. Cu cele 20 de miliarde de ani care ne-ar mai rămâne, omenirea are la dispoziție un interval de timp care depășește cu mult întreaga durată a existenței vieții complexe pe Pământ (doar 600 de milioane de ani).
Până când Universul va începe să se strângă, Soarele va fi murit, iar Calea Lactee se va fi contopit cu galaxia Andromeda. Orizontul cosmologic al viitorului este, așadar, vast, lent și încă plin de necunoscute.
Un pas uriaș spre înțelegerea finalului
Cu toate aceste incertitudini, studiul reprezintă un pas important. Este prima dată când oamenii de știință formulează o predicție concretă și testabilă despre sfârșitul Universului, completată de o cronologie estimativă.
Indiferent dacă Marele Colaps va avea loc sau nu, faptul că putem construi astfel de modele, pe baza observațiilor și teoriilor actuale, arată cât de departe a ajuns știința în înțelegerea destinului cosmic. Finalul poate fi încă departe, dar întrebarea nu mai este pur speculativă, putem începe, în sfârșit, să o studiem științific.
ConstantEi negative, nu «constantai».