Ai-Da, robotul-artist, are un mesaj pentru oameni: „Nu vreau să vă iau locul!”

Robotul pictor AI-Da
Robot pictor AI-Da. Credit foto: Valentin Flauraud / AFP / Profimedia

Ai-Da a prezentat în această săptămână noul său tablou, un portret al regelui Charles al III-lea, care îl arată pe suveranul britanic zâmbind și purtând o floare la butonieră. Cu toate acestea, robotul-pictor insistă că nu are nicio intenție „să îi înlocuiască” pe oameni, informează AFP, citată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Ai-Da este un ginoid – un robot cu aspect de femeie. La sfârșitul anului trecut, portretul său al celebrului matematician englez Alan Turing (1912–1954), unul dintre fondatorii informaticii, a fost vândut la licitație cu 1 milion de dolari. A fost pentru prima dată când o operă de artă a unui robot umanoid a fost vândută la licitație.

Un portret cu mesaj, nu cu pretenții financiare

Însă, la prezentarea din Geneva a picturii sale în ulei Algorithm King, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (AI), în marja summitului „AI for the common good” („AI pentru binele comun”), acest robot umanoid a explicat că valoarea operei sale nu poate fi măsurată în bani.

„Valoarea artei mele este de a acționa ca un catalizator pentru discuțiile care explorează dimensiunile etice ale noilor tehnologii”, a declarat Ai-Da la sediul misiunii diplomatice britanice, unde va fi expus noul portret al regelui Charles al III-lea.

Ideea acestui proiect, a insistat mașina cu accent britanic, este de „a stimula gândirea critică și de a încuraja inovarea responsabilă pentru un viitor mai echitabil și mai durabil”.

Un chip uman, brațe de metal și algoritmi artistici

Robotul ultrarealist, unul dintre cele mai avansate din lume, este conceput pentru a semăna cu o femeie, având un chip realist și relativ expresiv, ochi mari de culoare verde-căprui și părul creț (o perucă). Robotul a primit numele Ai-Da în semn de omagiu adus matematicienei Ada Lovelace, o pionieră a informaticii, care a trăit în prima jumătate a secolului al XIX-lea.

Brațele robotului umanoid nu ascund nimic din natura lor robotică: metalul este vizibil, iar brațele pot fi schimbate în funcție de activitatea artistică pe care Ai-Da dorește să o desfășoare – indiferent dacă este vorba despre pictură, desen sau sculptură.

Vorbind cu jurnaliștii de la AFP, robotul ginoid își descrie metodele și inspirațiile: „Atunci când îmi creez arta, folosesc o varietate de algoritmi AI” și „încep cu o idee de bază sau cu un concept de bază pe care vreau să îl explorez, apoi mă gândesc la scopul lucrării. Ce va exprima ea?”.

„Regele Charles s-a folosit de poziția sa pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la conservarea mediului și la dialogul interconfesional. Am conceput acest portret pentru a celebra acest lucru”, a declarat Ai-Da, sperând că suveranul britanic „va aprecia eforturile (sale)”.

„Nu sunt aici ca să înlocuiesc artiștii umani”

Aidan Meller, un specialist în artă modernă și contemporană, a condus echipa care a creat Ai-Da în 2019, împreună cu specialiști în sectorul AI de la universitățile Oxford și Birmingham din Regatul Unit.

În plină perioadă de dezbateri – care se transformă adeseori în confruntări – între creatorii umani și AI-urile antrenate ieftin pe baza talentului artiștilor actuali și al predecesorilor lor, Aidan Meller dorește să își vadă robotul ca pe un proiect artistic etic, care nu este aici „pentru a îi înlocui pe pictori”.

Ai-Da este de acord cu acest punct de vedere: „Nu există nicio îndoială că AI transformă lumea noastră, inclusiv lumea artei și formele umane de exprimare creativă”, dar „nu cred că AI sau arta mea îi vor înlocui pe artiștii umani”.

În schimb, obiectivul său este „acela de a îi inspira pe spectatori să reflecteze asupra utilizării pozitive a AI-ului, rămânând în același timp conștienți de riscurile și limitele sale”.

Atunci când a fost întrebată dacă o pictură realizată de o mașină poate fi considerată artă, Ai-Da a insistat asupra faptului că „lucrarea ei este unică și creativă”.

„Faptul că oamenii decid dacă este artă sau nu este un punct important și interesant”, a adăugat acest robot.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...