Vanguard 1 este cel mai vechi satelit care orbitează Pământul. Oamenii de știință vor să îl aducă acasă după 67 de ani / A fost primul satelit cu celule fotovoltaice

Sursa foto: Wikimedia Commons / NASA

Vanguard 1, lansat la 17 martie 1958, rămâne cel mai vechi satelit artificial care încă orbitează Pământul, după ce a sărbătorit 67 de ani în spațiu, transmite Space.com.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Dezvoltat de Laboratorul de Cercetare Navală al SUA (NRL), acesta a fost primul satelit care a folosit energia solară prin intermediul celulelor fotovoltaice. Deși a încetat transmisia în 1964, continuă să orbiteze pe o traiectorie eliptică.

Această mică sferă de aluminiu, cu diametru de 15 centimetri, cu antene de 91 de centimetri, este considerată o „capsulă a timpului a erei spațiale”. Lansarea sa reușită a urmat lansării sateliților Sputnik 1 (1957) de către Uniunea Sovietică și Explorer 1 (1958) de către SUA.

Satelitul Vanguard 1 transmitea semnale radio pentru a permite studiul densității atmosferei, testarea celulelor solare și monitorizarea temperaturii interne. Avea doi transmițători, unul alimentat cu baterii și altul cu energie solară, oferind date valoroase despre condițiile din spațiu.

O propunere recentă a cercetătorilor de la Booz Allen Hamilton, condusă de analistul aerospațial Matt Bille, explorează posibilitatea inspectării sau chiar a recuperării satelitului Vanguard 1. Deși recunoaște dificultatea tehnică, Bille a remarcat: „Nu suntem primii care au această idee și sperăm că nu vom fi ultimii”. Propunerea include studierea satelitului Vanguard 1 pentru a-i evalua starea înaintea oricărui efort de recuperare. Dacă este viabil, satelitul ar putea fi adus pe Stația Spațială Internațională sau coborât pe o orbită mai joasă de unde să poată fi recuperat.

O astfel de recuperare ar oferi informații excepționale. Bille a declarat: „Ar fi un record pentru recuperarea unei nave spațiale expuse”, permițând studierea celulelor solare, a bateriilor, a metalelor și a impactului micrometeoriților. Bill Raynor, de la NRL, a spus și el că este „o oportunitate fără precedent pentru investigarea efectelor expunerii pe termen lung la mediul spațial”.

Printre potențialii finanțatori ai proiectului s-ar putea număra persoane precum antreprenorul și astronautul Jared Isaacman sau miliardarul Jeff Bezos. După cum a concluzionat Bille, recuperarea Vanguard 1 ar fi „un pas înainte realizabil și inestimabil pentru întreaga comunitate spațială americană”.

  • Andrei Manole este un jurnalist român specializat în tehnologie și apărare, cu articole publicate pe TechRider.ro. Analizează subiecte precum vehicule electrice, drone, securitate cibernetică și tehnică militară, combinând informații actuale cu perspective tehnice și geopolitice clare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...