Un nou vaccin ar putea trata dependența de cocaină. Acesta a fost conceput pentru a împiedica drogul să ajungă la creier

Un vaccin pentru acnee
Sursa foto: Pexels / Gustavo Fring

Un vaccin conceput pentru a împiedica cocaina să ajungă la creier ar putea reduce consumul drogului, sugerează un studiu pilot desfășurat pe parcursul a 32 de săptămâni. Participanții au primit injecții lunare, iar rezultatele au arătat că urina celor care au primit vaccinul era cu 17% mai probabil să fie negativă pentru cocaină, comparativ cu cei care au primit un placebo, potrivit lui Stephen Kaminsky, cercetător la Weill Cornell Medical College din New York, citat de NewScientist.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

„Toți participanții la studiu erau considerați dependenți severi”, a declarat Kaminsky.

Scopul principal al testului clinic nu a fost de a dovedi eficiența vaccinului, ci siguranța sa, iar până acum, datele sunt încurajatoare. Singura reacție adversă raportată a fost la o persoană care primise placebo, nu vaccinul propriu-zis.

Cum funcționează vaccinul?

Vaccinul este proiectat să stimuleze sistemul imunitar să producă anticorpi care se leagă de moleculele de cocaină din sânge. Atunci când cocaina este „capturată” de anticorpi, ea nu mai poate trece bariera hemato-encefalică și nu mai ajunge în creier. În loc să producă euforia asociată consumului, drogul este rapid degradat în organism.

Acest mecanism ar putea explica și scăderea cu 27% a poftei de consum raportată de participanți în cele opt luni de studiu.

Provocarea: producția de anticorpi suficienți

Una dintre dificultățile acestor tipuri de vaccinuri este obținerea unei reacții imunitare suficient de puternice. Un vaccin similar, dezvoltat anterior de Thomas Kosten la Baylor College of Medicine din Texas, a avut rezultate bune doar în două treimi dintre participanți în fazele avansate de testare. Agențiile americane de reglementare nu au aprobat atunci continuarea studiului.

Vaccinul actual, denumit provizoriu dAd5GNE, pare să fie mai eficient în stimularea anticorpilor, spune Kaminsky. Secretul? O combinație între o substanță care imită structura cocainei și proteine din învelișul unui adenovirus, un virus comun care provoacă răceli. Aceste proteine acționează ca un adjuvant puternic, amplificând reacția sistemului imunitar.

Ce urmează?

Dacă testele clinice viitoare vor confirma eficacitatea vaccinului, el ar putea deveni o opțiune reală pentru cei care luptă de ani de zile cu dependența. „Există mulți oameni care vor cu disperare să renunțe la cocaină”, a spus Kaminsky, care a prezentat rezultatele preliminare la reuniunea Societății Americane de Terapie Genică și Celulară, desfășurată pe 16 mai la New Orleans.

Thomas Kosten, expertul care a dezvoltat primul vaccin experimental, consideră că abordarea actuală este promițătoare: „Deși nu am mai văzut acest tip de adjuvant folosit la oameni, combinația are șanse bune de succes”.

Totuși, el avertizează că administrarea lunară a vaccinului ar putea fi nepractică: „Mulți dintre cei care consumă cocaină în mod constant s-ar putea să nu vină regulat la injecții”.

Între timp, un alt medicament, numit mavoglurant, a arătat și el rezultate încurajatoare în reducerea consumului de cocaină într-un alt studiu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...