VIDEO Descoperire arheologică majoră în Peru / Oraș antic cu temple și sculpturi ceremoniale, vechi de 3.500 de ani

Ruinele așezării peruane Penica, vechi de 3.500 de ani
Ruine Penica. Credit foto: captură video

O echipă de arheologi din Peru a dezvăluit ruinele unui oraș antic, numit Peñico, datând de aproximativ 3.500 de ani. Este vorba despre o așezare ce a funcționat probabil ca un important centru comercial între culturile de pe coasta Pacificului și cele din Anzi și Amazon. Orașul a fost fondat între anii 1800 și 1500 î.Hr., într-o zonă aflată la 600 de metri altitudine în provincia Barranca, în nordul țării, relatează Reuters.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Peñico se află aproape de situl Caral, cea mai veche civilizație din America, care datează de 5.000 de ani și este comparabilă cu marile civilizații antice din Egipt, India sau Mesopotamia, însă s-a dezvoltat în izolare totală. Cercetătoarea principală a proiectului, Ruth Shady, susține că Peñico a apărut după ce civilizația Caral a fost puternic afectată de schimbările climatice.

Orașul are o structură circulară

Imaginile surprinse cu dronele arată că orașul are o structură circulară pe o terasă de pe un deal, înconjurată de rămășițe ale unor clădiri din piatră și lut. Până acum, au fost identificate 18 construcții, între care temple ceremoniale și complexe rezidențiale.

Un element impresionant este o piață centrală cu ziduri decorate cu basoreliefuri, inclusiv imagini ale pututu-ului, o trompetă tradițională făcută din cochilia unui melc, al cărei sunet se poate auzi pe distanțe mari.

Arheologii au găsit și sculpturi din lut ce reprezintă oameni și animale, obiecte ceremoniale și coliere realizate din mărgele și scoici, semn al unei societăți cu o cultură și ritualuri bine dezvoltate.

O adevărată comoară arheologică

Potrivit specialiștilor, poziția strategică a orașului Peñico a facilitat schimburile comerciale între populațiile din zonele de coastă, munte și junglă, făcându-l un punct-cheie în rețeaua culturală și economică a regiunii.

Peru rămâne o adevărată comoară arheologică, cu situri celebre precum Machu Picchu sau misterioasele linii Nazca, iar descoperirile recente adaugă noi piese la puzzle-ul fascinantei istorii precolumbiene a Americii.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...