Grupul chinez de social media Tiktok a primit una dintre cele mai mari sancțiuni financiare emise vreodată de autoritatea de protecție a datelor din Irlanda, relatează Politico.
Tiktok e acuzată de autoritățile române că a permis campania ilegală a candidatului pro-rus Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 2024, anulate în cele din urmă.
TikTok a primit o amendă de 530 milioane de euro pentru trimiterea datelor utilizatorilor în China, într-o decizie pe care grupul de social media a declarat că va avea ramificații negative pentru „orice companie din Europa cu operațiuni globale”.
Comisia Irlandeză pentru Protecția Datelor (DPC) a afirmat că TikTok a încălcat regulile emblematice ale UE privind protecția datelor atunci când a trimis date ale utilizatorilor europeni în China, deoarece nu a putut garanta că datele erau protejate în contextul legilor de supraveghere din China.
Luând pentru prima dată o poziție cu privire la transferurile de date către China, autoritatea de reglementare a declarat că TikTok nu a evaluat în mod adecvat implicațiile legilor de supraveghere chineze asupra datelor europenilor.
Aceste legi — care oferă guvernului chinez puteri ample de a ordona companiilor să predea date — „se abat semnificativ de la standardele UE”, a recunoscut TikTok în timpul anchetei.
Autoritatea de reglementare a mai declarat că TikTok a încălcat regulile de transparență între 2020 și 2022, deoarece nu a informat utilizatorii că datele personale erau transferate în China. A menționat că TikTok și-a actualizat politica de confidențialitate în 2022 și acum este „conform”.
Compania a fost amendată cu 485 milioane de euro pentru transferurile de date către China și cu 45 milioane de euro pentru lipsa de transparență în politica sa de confidențialitate.
Amenda este a treia ca mărime pentru o încălcare a Regulamentului General privind Protecția Datelor din UE. TikTok își are sediul european în Irlanda.
TikTok a susținut ani de zile că nu stochează date ale utilizatorilor europeni sau americani pe servere din China, dar în aprilie a informat autoritatea de reglementare că a descoperit în februarie că „date limitate ale utilizatorilor” fuseseră de fapt stocate în China.
Graham Doyle, comisarul adjunct al DPC Irlanda, a declarat că autoritatea de reglementare ia această descoperire „foarte în serios” și, deși TikTok a afirmat că a șters datele de pe serverele chineze, analizează „ce alte acțiuni de reglementare ar putea fi justificate”.
TikTok are la dispoziție șase luni pentru a-și aduce practicile de procesare a datelor în conformitate cu normele de confidențialitate ale UE sau să suspende toate transferurile de date către China.
TikTok a declarat că „contestă ferm” constatările DPC irlandeze și intenționează să facă apel integral.