Instagram ar fi avut „multe dificultăţi” să crească dacă nu ar fi fost Facebook, iar WhatsApp nu ar fi avut „atât de multă ambiţie”: Mark Zuckerberg a apărat miercuri deciziile grupului său Meta de a achiziţiona aceste două aplicaţii, la un tribunal din Washington, pentru a treia zi consecutiv, relatează AFP, citată de Agerpres.
Gigantul american al reţelelor sociale este acuzat de Statele Unite că a cumpărat Instagram şi WhatsApp în urmă cu mai bine de zece ani pentru a preveni apariţia oricărei concurenţe împotriva Facebook şi Messenger.
Dacă judecătorul instanţei federale decide în favoarea agenţiei de protecţie a consumatorilor, FTC, Meta ar putea fi forţată să renunţe la cele două platforme emblematice.
Mark Zuckerberg dă asigurări că aceste două servicii nu ar fi avut la fel de mult succes în rândul utilizatorilor fără investiţiile companiei sale.
„Este foarte dificil să ajungi la o astfel de dimensiune. Trebuie să inovăm şi să rezolvăm multe probleme tehnice, organizaţionale şi juridice”, a susţinut el despre Instagram, care are acum două miliarde de utilizatori în întreaga lume.
Ar fi fost imposibilă această creştere fără firma californiană? „Imposibil: evident că nu. Dar probabil? Nu chiar”, a afirmat el.
În ceea ce priveşte serviciul de mesagerie WhatsApp, era „impresionant din punct de vedere tehnic”, potrivit miliardarului, dar fondatorilor săi „le-a lipsit ambiţia”.
Procesul a început luni, la cinci ani după ce plângerea a fost depusă sub prima administraţie Trump, şi se aşteaptă să dureze opt săptămâni.
Conform FTC, Meta – pe atunci Facebook – a achiziţionat Instagram în 2012 pentru un miliard de dolari şi WhatsApp în 2014 pentru 19 miliarde de dolari pentru a „elimina ameninţările imediate”.
Mark Zuckerberg a respins din nou miercuri această interpretare. „Eram interesaţi de expertiza (Instagram) în privinţa fotografiilor şi distribuirii de imagini, dar nu am văzut aplicaţia ca pe o reţea reală care să concureze cu ceea ce făceam la acea vreme”, a declarat el.
Facebook lucra la propriul instrument pentru fotografii la acea vreme, iar echipele sale cântăreau argumentele pro şi contra dintre dezvoltarea internă şi o achiziţie.
„De fapt, am retras de pe piaţă un potenţial concurent în acest domeniu”, a spus Zuckerberg. „Dar intenţia nu a fost absolut niciodată ca Instagram să nu mai fie propus utilizatorilor săi sau să fie mai puţin bun”, a explicat el.
Pe lângă apărarea intereselor consumatorilor, procesul vizează şi definirea pieţei în cauză.
FTC spune că serviciile Meta sunt „reţele sociale personale”, care le permit oamenilor să rămână în contact cu familia şi prietenii, şi că dominaţia lor se traduce printr-o utilizare degradată pentru utilizatori, forţaţi să tolereze prea multe reclame, de exemplu.
Firma din Menlo Park (Silicon Valley) spune, în schimb, că se confruntă cu o concurenţă acerbă din partea altor platforme majore, în special TikTok şi YouTube, populare printre utilizatorii de internet, dar şi printre creatorii de conţinut.
Confruntaţi cu ascensiunea fulgurantă a TikTok, „am văzut cum creşterea noastră încetineşte dramatic”, a declarat miercuri Mark Zuckerberg.
Grupul său a răspuns cu „Reels”, videouri scurte şi distractive copiate după formatul care a făcut ca aplicaţia chinezească să aibă succes.
„Dar TikTok încă este mai mare decât Facebook sau Instagram, şi nu-mi place când concurenţii noştri se descurcă mai bine decât noi”, a adăugat el.
„Ori de câte ori deschizi computerul sau telefonul, ai de ales”, a spus Sheryl Sandberg, fostă directoare de operaţiuni a companiei, al doilea martor chemat să depună mărturie.
„Pentru asta se luptă toate serviciile: timpul şi atenţia ta”, a adăugat ea.
Mark Zuckerberg l-a curtat mult pe Donald Trump pentru a încerca să rezolve cazul pe cale amiabilă, dar FTC, chiar şi sub preşedinţia republicană, pare hotărâtă să continue diferitele acţiuni antitrust majore lansate în ultimii ani în sectorul tehnologic.
Compania Google a fost găsită vinovată de abuz de poziţie dominantă pe piaţa de căutare online în august anul trecut, în timp ce Apple şi Amazon se confruntă şi ele cu procese.