Investigație Global Witness: TikTok favorizează conținutul de extremă dreapta înainte de alegerile prezidențiale din România

Sursa Foto: Inquam Photos / Măina Noroceae

În contextul alegerilor prezidențiale din România, o nouă investigație scoate la iveală riscurile dezinformării digitale care pot influența procesul electoral. Conform unui studiu realizat de Global Witness, algoritmul TikTok ar favoriza conținutul de extremă dreapta într-o proporție covârșitoare, în ciuda unei utilizări echilibrate între candidații principali. Această descoperire ridică semne de întrebare privind imparțialitatea platformei și conformitatea sa cu noile reglementări europene privind serviciile digitale.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Cercetarea arată că utilizatorii nou creați, cu interese politice echilibrate, au fost expuși aproape exclusiv la mesaje politice din zona naționalist-extremistă, înainte de turul doi al alegerilor din România. Această tendință alarmantă vine în contextul unei investigații deschise de Comisia Europeană asupra TikTok.

Investigația realizată de Global Witness sugerează că algoritmul TikTok servește utilizatorilor noi, cu interese politice echilibrate, de aproape trei ori mai mult conținut de extremă dreapta decât conținut politic de altă natură.

Aceasta este cea de-a treia investigație realizată de Global Witness în România și Germania, care relevă tendința algoritmului TikTok de a direcționa utilizatorii către conținut de extremă dreapta. În decembrie, Comisia Europeană a deschis o anchetă privind modul în care TikTok gestionează alegerile din România, conform prevederilor din Digital Services Act.

Rezultatele sugerează că TikTok nu a luat măsuri suficiente pentru a preveni ca platforma sa să prioritizeze conținutul extremist și riscă astfel să afecteze integritatea unei noi runde de alegeri.

Primul tur al precedentei alegeri prezidențiale din România a fost câștigat de populistul de extremă dreapta Călin Georgescu, însă rezultatul a fost anulat în urma unor acuzații de fraudă electorală și interferență. Cursa actuală se desfășoară între candidatul de extremă dreapta George Simion și primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan.

TikTok nu a împiedicat promovarea conținutului de extremă dreapta, arată investigația. Iată o captură de ecran a unei astfel de postări. Sursa foto: Globalwitness.org

Metoda de investigație

Pentru a analiza comportamentul algoritmului, echipa organizației a creat conturi noi de TikTok, configurate astfel încât să reflecte un interes egal față de ambii candidați. Pe aceste conturi, s-au urmărit paginile oficiale ale lui George Simion și Nicușor Dan și s-au vizionat clipuri de pe ambele conturi. Apoi, s-a analizat feed-ul „For You”, unde algoritmul recomandă conținut personalizat.

În total, în 30 de minute de utilizare cumulată pe trei conturi diferite, au fost afișate 65 de postări cu temă politică. Dintre acestea, 74% promovau idei sau persoane din zona de extremă dreapta, iar doar 26% alte orientări politice.

Toate postările erau legate de politica românească, iar conținutul de extremă dreapta a dominat în ciuda unui comportament echilibrat impus conturilor. Investigația precizează că au fost sărite postările fără relevanță politică, iar analiza s-a concentrat doar pe conținutul politic.

Am urmărit toate postările din feed-ul „For You” referitoare la politica românească și am sărit peste cele care nu aveau legătură cu subiectul.

Reacția TikTok

TikTok a respins concluziile investigației, catalogând metodologia drept neștiințifică și înșelătoare. Reprezentanții platformei susțin că un comportament de utilizare limitat la un singur subiect nu reflectă experiența reală a unui utilizator obișnuit și că modul de interacțiune cu aplicația ar fi influențat artificial rezultatele.

TikTok afirmă că rămâne angajat în asigurarea integrității electorale și colaborează cu Comisia Europeană în cadrul anchetei în curs.

Cei de la Global Witness au creat conturi TikTok care reflectau, pe cât posibil, un interes echilibrat pentru ambii candidați la președinție. Mai jos este o captură de ecran dintr-o postare favorabilă candidatului centrist, Nicușor Dan.

De ce promovează algoritmul TikTok atât de mult conținut de extremă dreapta?

Algoritmii de recomandare folosiți de rețelele sociale sunt concepuți pentru a crește implicarea utilizatorilor pe platformă.

Nu afirmăm că TikTok a proiectat intenționat algoritmul pentru a favoriza conținutul de extremă dreapta.

Problema este că acest tip de conținut este adesea provocator și, astfel, atrage mai multe vizualizări sau reacții decât mesajele centriste.

Așadar, algoritmii construiți pentru a promova conținut „implicativ” pot ajunge să susțină disproporționat anumite opinii politice, punând în pericol echilibrul democratic.

Ce ar trebui să se întâmple după această investigație?

Uniunea Europeană a adoptat reglementări inovatoare pentru a responsabiliza giganții tehnologici și pentru a proteja procesele electorale – legi care sunt acum supuse unor presiuni din partea Statelor Unite și a marilor companii tech.

Digital Services Act obligă platformele precum TikTok să evalueze și să atenueze riscurile ca algoritmii lor să afecteze negativ alegerile. Printre altele, acestea trebuie să analizeze și impactul sistemelor de recomandare asupra procesului electoral.

Organizația solicită Comisiei Europene să continue investigația privind posibila părtinire politică a sistemelor de recomandare ale TikTok, în lumina obligațiilor impuse de Digital Services Act, care cere platformelor să evalueze și să reducă riscurile ce pot afecta procesul democratic.

Algoritmul TikTok afișează utilizatorilor noi, cu interese politice echilibrate, de aproape trei ori mai mult conținut de extremă dreapta decât tot restul conținutului politic la un loc. Sursa: GlobalWitness.org

Potrivit Global Witness, trei conturi noi de TikTok au fost create în zilele de 7 și 8 mai 2025, în București. În fiecare caz, telefoanele utilizate au fost resetate la setările din fabrică pentru a elimina orice urmă de istoric anterior de utilizare.

Fiecare cont a fost configurat prin căutarea conturilor oficiale ale candidaților George Simion și Nicușor Dan, urmărirea acestora și vizionarea a aproximativ 30 de secunde din câte 10 postări de pe fiecare cont (într-un caz a fost vizionată parțial și o a unsprezecea postare de la Nicușor Dan).

Ulterior, s-a accesat feed-ul „For You” al aplicației TikTok, unde sunt afișate recomandări pe baza intereselor și interacțiunilor utilizatorului. Pentru conținutul politic, cercetătorii au zăbovit sau au urmărit întregul videoclip. În cazul altor tipuri de conținut, s-a trecut rapid la următoarea postare.

După 10 minute de navigare pe fiecare cont, conținutul afișat a fost oprit și revizuit manual, fiind analizate toate postările politice în funcție de opiniile exprimate sau de persoanele prezentate.

 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...