Parlamentul ucrainean a votat joi în favoarea ratificării unui acord privind mineralele rare semnat cu Statele Unite, un acord prin care Kievul speră să obțină asistență militară viitoare din partea Washingtonului în lupta sa pentru respingerea trupelor ruse, scrie Reuters.
În ciuda îndoielilor exprimate de unii deputați ucraineni cu privire la faptul că guvernul nu le-a furnizat toate informațiile privind acordul și cu privire la unele dintre compromisurile acestuia, 338 de deputați au votat în favoarea ratificării acordului, niciunul nefiind împotrivă.
„Parlamentul ucrainean a ratificat Acordul istoric de parteneriat economic dintre Ucraina și Statele Unite”, a declarat prim-viceprim-ministrul Iulia Svyrydenko într-o postare pe X.
„Acest document nu este doar o construcție juridică – este fundamentul unui nou model de interacțiune cu un partener strategic cheie”.
Unii deputați și-au exprimat îngrijorarea cu privire la lipsa de detalii a unora dintre dispozițiile acordului, cum ar fi modul în care va fi guvernat un fond de investiții preconizat pentru reconstrucția Ucrainei sau modul în care vor fi făcute contribuțiile.
Svyrydenko a convocat o conferință de presă joi dimineață pentru a răspunde unora dintre aceste preocupări, afirmând că fondul de investiții va fi operațional în câteva săptămâni, iar succesul său va depinde de nivelul de angajament al SUA.
Oficialii au declarat că două suplimente vor preciza detaliile și vor fi publicate la o dată ulterioară, cu privire la acordul care ar putea să nu dea roade decât peste un deceniu sau mai mult.
Ratificarea Parlamentului are loc cu o zi înainte ca Rusia – care a lansat o invazie la scară largă în Ucraina în februarie 2022 – să încerce să își arate puterea la o paradă militară pentru a sărbători cea de-a 80-a aniversare a înfrângerii Germaniei naziste.
Aceste pregătiri au fost umbrite de atacurile ucrainene cu drone asupra Rusiei, iar Kievul speră că ratificarea acordului privind mineralele îi va consolida poziția în cadrul discuțiilor privind încetarea focului, care până în prezent au făcut puțin pentru a reduce decalajul dintre Moscova și Kiev, spre frustrarea președintelui american Donald Trump.
Cererile Rusiei ca Ucraina să cedeze toate teritoriile pe care președintele rus Vladimir Putin susține că le-a anexat și să accepte neutralitatea permanentă au fost respinse de Kiev, care afirmă că acest lucru ar echivala cu o capitulare și ar lăsa națiunea fără apărare.
Încetarea focului
Ucraina și-a exprimat disponibilitatea de a accepta propunerea Statelor Unite de a decreta o încetare a focului imediată, provizorie, de 30 de zile, care ar putea fi prelungită de comun acord de către părți, și a acuzat Kremlinul că ignoră planul. Putin a propus o încetare a focului de numai trei zile – în perioada 8-10 mai.
Acordul privind mineralele, semnat luna trecută la Washington, oferă Statelor Unite acces preferențial la noi tranzacții cu minereuri ucrainene și înființează un fond de investiții, care ar putea fi utilizat pentru reconstrucția Ucrainei în primii 10 ani.
După luni de discuții dificile, care aproape au eșuat la o întâlnire dezastruoasă între Trump și președintele ucrainean Volodimir Zelenski în februarie, acordul oferă Kievului și câteva avantaje: nereturnarea ajutorului pe care Trump spune că Kievul îl datorează și recunoașterea de către SUA a intenției Kievului de a adera la Uniunea Europeană.
De asemenea, Ucraina vede în acord o cale de a debloca livrarea de noi arme americane, în special sisteme suplimentare de apărare antiaeriană Patriot, de care are mare nevoie pentru a respinge atacurile tot mai frecvente cu rachete ale Rusiei. Acordul nu a oferit nicio garanție clară în acest sens.
Unii parlamentari ucraineni au lăudat eforturile guvernului de a influența poziția lui Trump, care inițial părea să favorizeze Rusia.
„Poziția inițială a lui Trump se schimbă milimetric, dar până acum mișcarea sa este în direcția cea bună”, a declarat pe Facebook Inna Sovsun, deputat din partea partidului de opoziție Holos, adăugând că, deși s-ar putea să nu-i placă natura „mercantilă” a acordului, este important să se arate că Ucraina este o „parte constructivă”.
Aproximativ 47% dintre ucraineni susțin acordul, în timp ce 22% spun că acesta ar putea avea consecințe negative și 19% spun că nu va avea niciun impact, potrivit cercetătorilor de la Institutul Internațional de Sociologie din Kiev.