Cum este predată inteligența artificială copiilor de 8-16 ani într-o organizație privată cunoscută. Robert Brezoaie, fondator Punctul IT, despre cursuri AI în școli: La ora de filozofie trebuie adăugat ceva care se numește Etica AI

Sursa foto: Yuri Arcurs | Dreamstime.com

La Punctul IT, o organizație care oferă cursuri de programare pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani, folosind cele mai noi platforme și tehnologii, cursul de inteligență artificială este cel la care s-au înscris foarte mulți copii în ultima vreme, potrivit lui Robert Brezoaie, fondatorul firmei.

Elevii nu sunt învățați să implementeze modelele care deja există. „Adică nu vorbim despre cum să includem ChatGPT într-o aplicație, este vorba despre cum să creeze efectiv și cum să testeze algoritmi, cum să aplice algoritmi de învățare, algoritmi de testare”, a explicat Brezoaie într-un interviu acordat TechRider.

„În primele lecții învățăm puțin din limbajul Python, apoi, cu Google Colab, discutăm efectiv de diferiți tipuri de algoritmi și, la un moment dat, avem și partea asta vizuală, pentru că nouă ne e greu să înțelegem cam ce se întâmplă pe acolo. Și îi vezi pe copii cu grafice, grafice de siguranță ale modelului AI. Și apoi trebuie să aplice un alt algoritm de testare, spre exemplu, și să vadă cum se modifică siguranța modelului respectiv. Deci cumva mergem pe partea de adevăratelea, să zic așa. Adică este materia pe care eu am făcut-o parțial la Politehnică, în anul patru, doar că este adaptată pentru copii”, a explicat el.

Fondatorul Punctul IT a mai declarat că este de părere că trebuie incluse în instituțiile de învățământ din România cursuri obligatorii de AI și calcul cuantic, dar depinde și cum sunt introduse. „În clasa a 11-a se face filozofie, da, la liceu. Acolo cu siguranță cred că trebuie adăugat ceva care se numește Etica AI, ceva ce eu n-am discutat”, a mai spus Brezoaie.

Puteți urmări discuția despre cursurile AI din cadrul Punctul IT începând cu momentul 18:55 din interviu:

  • Adrian Popa este jurnalist în grupul G4Media, coordonator la publicațiile TechRider, Economedia, G4Food și Pets&Cats. Are 19 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat în piețele financiare și tehnologie. Pe lângă aceste domenii, mai scrie despre business, macroeconomie și apărare. Înainte de a ajunge la G4Media, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro, Gândul.info și Go4it.ro. A mai lucrat la Evenimentul Zilei, Forbes România, Cotidianul și Banii Noștri. Adrian are o pasiune aparte pentru tehnologie și este interesat de efectele pe care aceasta le are asupra societății. Printre hobbyurile lui se numără lectura, istoria, ecologia, universurile SF și fitnessul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...