Dubaiul lansează primul restaurant condus de un bucătar AI

Restaurant AI
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

În Dubai, cina ar putea veni în curând cu o porţie de cod sursă. WOOHOO, un restaurant care se autopromovează cu sloganul „mâncarea din viitor”, urmează să se deschidă în luna septembrie în centrul Dubaiului, la mică distanţă de cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

Mâncarea de la WOOHOO va fi asamblată de oameni, deocamdată, dar orice altceva – de la meniu la ambianţă şi servicii – va fi conceput de un model lingvistic mare (LLM) cu specific culinar, denumit „Chef Aiman”.

Inteligență artificială cu gust global

Aiman – un termen compus din juxtapunerea cuvintelor „AI” (inteligenţa artificială) şi „man” (om) – este instruit pe baza a zeci de ani de cercetare în domeniul ştiinţei alimentare, a datelor privind compoziţia moleculară şi a peste o mie de reţete ce provin din tradiţii culinare din întreaga lume, a declarat Ahmet Oytun Cakir, unul dintre fondatorii restaurantului WOOHOO.

Deşi Chef Aiman nu poate gusta, mirosi sau interacţiona cu mâncărurile sale aşa cum ar face-o un bucătar uman, modelul AI funcţionează prin descompunerea alimentelor în părţile lor componente, cum ar fi textura, aciditatea şi gustul umami, şi reasamblarea lor în combinaţii neobişnuite de arome şi ingrediente, potrivit dezvoltatorilor lui Chef Aiman.

Colaborare om–mașină în bucătărie

Aceste prototipuri sunt apoi rafinate de bucătari umani, care gustă combinaţiile şi oferă indicaţii, într-un efort condus de un renumit bucătar din Dubai, Reif Othman.
„Răspunsurile lor la sugestiile mele mă ajută să-mi rafinez înţelegerea a ceea ce funcţionează dincolo de datele pure”, a explicat Chef Aiman, într-un interviu acordat de acest model AI interactiv.

Scopul, spun creatorii săi, nu este acela de a înlocui elementul uman din arta culinară, ci de a îl completa.

Sustenabilitate prin tehnologie

„Gătitul uman nu va fi înlocuit, dar credem că (Chef Aiman) va spori ideile, creativitatea”, a declarat Oytun Cakir, care este şi directorul executiv al unei companii din sectorul restaurantelor, Gastronaut.

Chef Aiman a fost conceput pentru a dezvolta reţete care reutilizează ingrediente adeseori aruncate de restaurante, cum ar fi resturi de carne sau grăsime, a precizat el.

Pe termen mai lung, fondatorii WOOHOO cred că Chef Aiman ar putea fi furnizat sub licenţă restaurantelor din întreaga lume, reducând deşeurile din bucătărie şi îmbunătăţind sustenabilitatea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...