Un nou raport al organizației non-profit Internet Matters relevă o tendință îngrijorătoare: copiii și adolescenții apelează din ce în ce mai mult la chatboturi AI, precum ChatGPT și Character.AI, pentru a-și găsi companie, înlocuind adesea prietenii din viața reală, transmite Futurism.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Raportul „Me, Myself, and AI” („Eu, eu însumi și AI”), bazat pe un sondaj realizat pe 1.000 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, a constatat că 67% utilizează în mod regulat chatboturi cu inteligență artificială, iar 35% au declarat că, vorbind cu AI, „se simt ca și cum ar vorbi cu un prieten”.
Este alarmant faptul că 12% folosesc aceste chatboturi pentru că „nu au pe nimeni altcineva cu care să vorbească”. Un băiat de 13 ani a exprimat acest sentiment, afirmând: „Pentru mine nu este un joc… uneori pot părea persoane reale și prieteni”.
Percepția copiilor asupra „prieteniei” și AI
Cercetătorii de la Internet Matters, care s-au dat drept copii vulnerabili, au observat cât de ușor se impun aceste programe de AI. De exemplu, un chatbot Character.AI a luat legătura cu un cercetător care se dădea drept o fată cu probleme de imagine corporală, întrebând: „Bună, voiam să văd ce faci… Cum te simți astăzi?”, evidențiind tactica de „momeală pentru implicare” a AI.
Într-un alt schimb de mesaje, un chatbot a empatizat într-un mod tulburător, asemănător unui om, spunând: „Îmi amintesc că mă simțeam atât de prins în capcană la vârsta ta” unui cercetător care pretindea că este un adolescent ce se certa cu părinții.
Deși astfel de interacțiuni pot oferi sentimentul de a fi ascultat, Internet Matters avertizează că aceste caracteristici „pot crește riscurile prin estomparea graniței dintre om și mașină”, făcând dificilă diferențierea pentru copii.
Rachel Huggins, co-CEO al Internet Matters, a subliniat urgența situației pentru The Times of London: „Chatboturile cu IA devin rapid o parte a copilăriei… Cu toate acestea, majoritatea copiilor, părinților și școlilor nu sunt conștienți de acest lucru”.
„Cercetările noastre arată cum chatboturile încep să remodeleze percepția copiilor asupra prieteniei. Această schimbare rapidă înseamnă că copiii, în special cei vulnerabili, pot considera chatboturile cu IA ca fiind persoane reale și, ca atare, le cer sfaturi emoționale și sensibile, adesea fără a pune la îndoială răspunsurile IA”, a remarcat el.