În prezent, când tehnologia a avansat atât de mult, pe lângă programele software de design, Inteligența Artificială, realitate virtuală sau realitatea augmentată, de ce folosesc foarte mulți constructori de mașini în continuare machete de lut la dezvoltarea noilor modele?
În primul rând, pentru că, indiferent dacă proiectarea digitală pare ca generează o imagine tridimensională, este de fapt o imagine bidimensională prezentată într-un spațiu tridimensional, iar la un moment dat modelul trebuie transpus într-o macheta fizică tridimensională. Iar ceea ce pare a fi lut, nu este de fapt lut, ci mai degrabă un fel de plastilină industrială, arată The Autopian.
Materialul permite modificări rapide, spre exemplu la testele de aerodinamicitate realizate în tunelul de vânt, unde o schimbare mică la un element poate produce efecte mari vizibile imediat. Acest lut este maleabil la căldură și se întărește la temperatura camerei, însă nu se usucă complet și permite modificări. Un alt avantaj al machetei fizice din lut este că se poate observa cum arată modelul sub lumină naturală sau cum vor reacționa diferite surse de lumină cu conturul caroseriei. În același timp, proporțiile mașinii sunt mai ușor de perceput odată cu o reprezentare fizică, care poate dezvălui și defecte ale randărilor digitale.
În prezent, o machetă din lut pornește de la un șasiu de aluminiu și lemn, de care sunt conectate roțile, iar peste șasiu se adaugă un mulaj de spumă, materialul maleabil urmând să fie adăugat ca strat final. Nu se poate realiza macheta complet din lut, pentru că ar cântări câteva tone. Lutul se adaugă manual, într-o cameră încălzită pentru că materialul să rămână maleabil, și procesul poate dura câteva zile. La final, stratul de lut va avea câțiva centimetri grosime.
Designul realizat în mediul digital va fi adus la viață de către mai multe mașini de frezat, care vor șlefui stratul de lut. Ulterior, macheta va fi finalizată de către angajați specializați în modelarea acestui material și poate primi modificări suplimentare, la nevoie, peste designul original. Modelul poate avea reprezentări din plastic sau hârtie pentru faruri, stopuri sau grile, întrucât aceste elemente pot suferi modificări. Un alt avantaj al modelelor de lut este că pot fi vopsite, iar astfel viitorul model poate fi expus într-o formă foarte apropiată cea finală.
De obicei, înainte de reprezentarea 1:1 a noului model, se realizează un model similar la scară redusă.
Primul constructor care a folosit modele din lut la partea de design a fost General Motors în anii 1930. Atunci, designerii au putut vedea și atinge modelul creat, iar realizarea din lut era mai simplă și mai ieftină decât fabricarea din metal.
Sursa foto: Volvo