INTERVIU Cum a reușit o echipă din Cluj să se remarce la nivel internațional prin inovație în domeniul auto: „Clienții au văzut în România nu doar un centru de livrare, ci un partener de co-creație” – György Birtolon, Accenture Industry X

Birtolon_Gyorgy, Managing Director, Accenture Industry X
Sursa foto: Accenture Industry X

După ce în prima parte a interviului am discutat despre tehnologia dezvoltată la Cluj pentru unul dintre cei mai mari producători auto din lume, continuăm seria interviului cu Gyorgy Birtolon, Managing Director Accenture Industry X România.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

De această dată, el a vorbit pentru TechRider.ro despre cum a evoluat echipa din România de la execuție tehnică la parteneriat strategic, ce competențe au făcut posibil acest pas și cum contribuie local la definirea viitorului mobilității globale.

Acest parteneriat s-a construit în timp, printr-o combinație de livrabile consistente, expertiză tehnică și o înțelegere profundă a cerințelor industriei auto. Un rol cheie l-au avut și colaborările noastre cu companiile achiziționate de Accenture în toată Europa – precum ESR Labs, VanBerlo, SALT, Umlaut, care au consolidat poziția noastră în mai multe industrii și pe verticala automotive în special.

Prin colaborarea cu aceste echipe, am reușit să oferim clienților o combinație rară între inovație de vârf și capacitate reală de scalare. Clienții au văzut în România nu doar un centru de livrare, ci un partener de co-creație, capabil să dezvolte soluții de la idee până la implementare în vehicul. Iar acest lucru ne-a transformat din furnizor în partener strategic”, a explicat Birtolon.

2 angajati ai Accenture Industry X controland un brat robotic
Sursa foto: Accenture

Această încredere se sprijină pe competențele locale dezvoltate în mod constant. „Competențele locale esențiale pentru a asuma responsabilități într-un proiect global includ atât abilități tehnologice clasice, precum dezvoltarea embedded, full stack și cloud, cât și noi competențe în Data Science, Data Engineering și AI Integration, pe care le integrăm constant în echipă. Pe lângă expertiza tehnică, ne concentrăm pe construirea unei echipe cu cunoștințe solide despre industrii diverse, astfel încât skill-urile tehnice să poată fi aplicate transversal.

De exemplu, experiența din telecomunicații legată de update-urile over-the-air a fost adaptată cu succes în industria auto, unde acest concept este relativ nou. Această combinație de competențe tehnologice și înțelegerea specifică a industriilor a susținut creșterea semnificativă a echipei locale automotive, care a înregistrat o creștere de aproximativ 20% în primele șase luni ale anului fiscal.

Dincolo de tehnologie, platforma schimbă modul în care industria se raportează la produsul final. „Este un pas esențial către o experiență de condus complet digitalizată, unde mașina devine o extensie a stilului de viață – conectată, personalizabilă și adaptabilă în timp real. Prin această platformă, ne îndepărtăm de ideea că un vehicul e «gata» în momentul livrării și trecem la o logică în care el evoluează constant, prin actualizări over-the-air și integrare cu alte servicii.

Pentru industrie, înseamnă trecerea de la hardware-first la software-defined vehicles. Iar pentru utilizatori înseamnă o interacțiune naturală și sigură cu tot ce oferă mașina, de la infotainment la asistență la condus – totul susținut de tehnologia pe care o dezvoltăm aici, în România.

Viziunea Accenture pentru viitorul mobilității este fermă, în care România are un rol definitoriu. „Viziunea noastră este clară: mobilitatea viitorului va fi conectată, sustenabilă și definită prin software. Accenture Industry X contribuie la această transformare prin platforme scalabile, care integrează AI, cloud și edge computing pentru a livra funcții inteligente pentru conducători și pasageri.

România are un rol cheie în această strategie – nu doar ca livrare, ci ca inițiativă. Avem echipe care gândesc arhitectura, dezvoltă cod, testează, integrează și livrează la nivel global. Cluj, Timișoara și Târgu Mureș nu sunt doar puncte de execuție, ci centre de inovație care ajută la definirea mobilității viitorului pentru clienți din Europa, SUA sau Asia.

Extinderea echipei este deja în curs, în paralel cu noi direcții de dezvoltare: „Echipa din automotive a înregistrat o creștere de 20% în prima jumătate a anului fiscal, într-un context economic global complex. Vom continua să extindem capabilitățile în zona de produse inteligente și conectate, pe lângă accelerarea inițiativelor în digital manufacturing și infrastructură smart. România continuă să fie un hub important în strategia de creștere și diversificare pentru Industry X în Europa.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...