Bateriile ar urma să devină un element central al sistemului de energie electrică din România în următorul deceniu, cu investiții în valoare de mai multe miliarde de euro pentru o capacitate de câţiva gigawaţi, arată o analiză a firmei de cercetări în domeniul energiei Aurora Energy Research citată de Energy Press.
Compania recunoaşte atât oportunităţi, cât şi riscuri şi incertitudini conexe, în contextul în care astăzi se inaugurează în ţară noul serviciu de energie flexibilă care a fost proiectat pentru a completa prognozele privind piața locală a energiei electrice și sursele regenerabile.
Analiza Aurora Energy Research subliniază peisajul politic favorabil din România pentru stocarea energiei, susținut de obiectivul stabilit la 1,2 gigawați până în 2030 prin Planul Național pentru Energie și Climă, precum și de planificarea mecanismelor de sprijin pentru activele de stocare. În același timp, datele fundamentale par a fi atractive pentru dezvoltare în scop comercial.
În plus, prognozele Aurora arată că proiectele autonome legate de baterii care intră pe piață din 2026 ar urma să aibă un IRR (Internal Return on Investment) de două cifre, în timp ce activele hibride (combinație de fotovoltaic, eolian și baterii) pot oferi randamente și mai promițătoare, mai ales după 2028, când este așteptată o saturare tot mai mare a piețelor de echilibrare a energiei.
Potrivit lui Evangelos Gazis, șeful pentru Europa de Sud-Est în cadrul Aurora Energy Research, „pe măsură ce alte piețe europene de stocare devin din ce în ce mai saturate, România se remarcă prin obiectivele sale ambițioase de energie regenerabilă și prin nevoia crescândă de flexibilitate. Expansiunea rapidă a energiei eoliene și solare duce la o volatilitate ridicată pe piețele angro și de echilibrare, consolidând investițiile pentru stocare. Modelarea integrată şi analiza realizată de Aurora vor fi cheia pentru a naviga prin complexităţile acumulării de venituri pe această piaţă în curs de dezvoltare”.
Panos Kefalas, șeful de cercetare la Aurora Energy Research, a completat, spunând că: „România se conturează ca unul dintre hotspot-urile pentru baterii din Europa de Sud-Est datorită politicii favorabile, dar mai ales a unor fundamente puternice. Prezenţa pe scară largă a bateriilor este o chestiune de timp, deoarece rolul lor este crucial în sprijinirea dezvoltării ambițioase a surselor regenerabile în țară. Fie că e vorba de un proiect autonom, fie de unul hibrid, înţelegerea riscurilor pieţei este de o importanţă vitală pentru investiţii de succes”.
Traducerea Rador: Carolina Ciulu