Pachetul de reducere a deficitului bugetar, anunțat de Guvernul Bolojan prin măsurile sale fiscal-bugetare, ar putea afecta industria auto din România în mai multe moduri, în special prin impactul asupra costurilor de producție, a puterii de cumpărare a consumatorilor și a climatului general de afaceri, potrivit oamenilor din piață consultați de TechRider.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Cota generală de TVA crește de la 19% la 21%, iar măsura ar putea duce la o scumpire a vehiculelor noi și a pieselor auto, atât pentru consumatorii finali, cât și pentru companiile din industrie (în cazul achizițiilor care nu pot fi deduse integral). O creștere a prețurilor ar putea duce la o scădere a cererii, afectând vânzările de autoturisme și, implicit, producția.
Creșterea accizelor pentru carburanți cu 10% ar putea avea, de asemenea, efecte serioase asupra industriei. Deși se discută o schemă de restituire parțială pentru companiile de transport, costurile mai mari la pompă ar putea descuraja utilizarea intensivă a autovehiculelor și, pe termen lung, ar putea influența deciziile de achiziție a unor mașini mai puțin eficiente din punct de vedere al consumului, afectând anumite segmente ale pieței auto. Pentru flotele de vehicule, aceasta ar putea însemna costuri operaționale mai mari.
Totodată, creșterea impozitului pe dividende de la 10% la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026, ar putea afecta investitorii și acționarii din industria auto, reducând atractivitatea investițiilor în acest sector și, posibil, reținerea de capital în companii pentru reinvestire.
Mai mult, Ministrul Finanțelor a anunțat că impactul pachetului fiscal asupra inflației va fi de 1,5 – 1,8 puncte procentuale. O inflație mai mare erodează puterea de cumpărare a populației, ceea ce ar putea reduce disponibilitatea consumatorilor de a achiziționa bunuri de valoare mare, cum ar fi mașinile.
Măsuri indirecte și impactul lor
Instituțiile de credit vor plăti un impozit suplimentar pe cifra de afaceri. Deși nu afectează direct industria auto, costurile mai mari pentru bănci ar putea duce la condiții de creditare mai stricte sau la rate ale dobânzilor mai mari pentru creditele auto, ceea ce ar descuraja achizițiile în rate.
Apoi, înghețarea salariilor și pensiilor în sectorul public în 2026, alături de limitarea angajărilor și a sporurilor nejustificate, ar putea reduce puterea de cumpărare a unei părți semnificative a populației. Aceasta ar putea avea un impact negativ asupra cererii generale de bunuri și servicii, inclusiv a automobilelor.
Nu în ultimul rând, măsurile care vizează plata contribuției sociale de sănătate (CASS) pentru pensiile mai mari de 3.000 de lei și pentru anumite categorii de persoane care până acum erau asigurate din oficiu (coasigurați, beneficiari de indemnizație de creștere copil etc.) ar putea reduce veniturile disponibile ale unor categorii de populație, ceea ce, din nou, ar putea diminua capacitatea de cumpărare pentru bunuri de folosință îndelungată. „Ne va afecta (n.e. – pachetul) în primul rând prin faptul că va scădea puterea de cumpărare a populației”, a declarat reprezentanta unui importator de automobile, care nu are permisiunea să vorbească în numele companiei.
Jucătorii din piață așteptau oricum o a doua parte a anului dificilă
Jucători din industrie se așteptau la o a doua parte a anului grea chiar înainte de anunțarea acestor măsuri. „Așteptăm vremuri grele. România este o țară un pic, nu un pic… destul de complicată astăzi, deoarece sunt creșterile acestea pe care cu toții le simțim pentru lucrurile de bază: mâncare, sănătate. Sunt sigură că vom fi impactați”, a declarat recent, într-un interviu pentru TechRider, Valentina Cabuz, cofondatoare a importatorului și vânzătorului de vehicule electrice RDB Eco.
Pachetul de măsuri vine după ce AFM a suspendat programul Rabla 2025, care a afectat deja industria. Decizia destabilizează piața auto și încrederea publică în autorități, a transmis Asociația Producătorilor și Importatorilor de Automobile din România (APIA). Programul avea buget cu 50% mai mare decât cel din 2024 și tichet majorat pentru mașinile electrice.