ANALIZĂ România a scăzut zece poziții în ultimul an în clasamentul EV Charging Index 2025, până pe poziția 27 / Reluarea Rabla, care include subvenție de 7.500 de euro pentru mașini electrice, poate îmbunătăți situația

Sursa foto: Freepik / frimufilms

În ciuda incertitudinilor politice și macroeconomice la nivel mondial, utilizarea vehiculelor electrice (EV) a crescut constant în întreaga lume, deși cu variații regionale considerabile. Potrivit Indicelui Roland Berger pentru încărcarea vehiculelor electrice 2025 (EV Charging Index 2025), care a chestionat 12.000 de respondenți din 33 de piețe, China, Norvegia și Statele Unite sunt lideri în vânzările de EV-uri, infrastructura de încărcare, inovarea industrială și satisfacția clienților.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

În timp ce unele țări, precum Marea Britanie, Portugalia și Turcia, au înregistrat o creștere rapidă în clasament datorită vânzărilor puternice de vehicule electrice și îmbunătățirii infrastructurii de încărcare, altele au înregistrat un declin. De exemplu, România a coborât în clasament până pe poziția 27, pe fondul stagnării vânzărilor de vehicule electrice, transmit EVCandi.

EV Charging Index 2025
Romania, în top cinci scăderi în index. (Sursa: Roland Berger)

Această tendință este în concordanță cu încetinirea generală a creșterii vânzărilor de vehicule electrice în Europa, unde penetrarea totală în parcul auto al continentului s-a apropiat de 5% în 2024, similar cu 2023.

Provocări și evoluții în piața EV europeană

„Costurile ridicate, problemele legate de lanțul de aprovizionare cu baterii și schimbările de politică publică au dus la o creștere modestă a vânzărilor de vehicule electrice în cea mai mare parte a Europei”, afirmă Adam Healy, director la Roland Berger.

La nivel național, ratele de penetrare a vânzărilor de vehicule electrice au rămas stagnante sau au scăzut în mai multe țări europene, printre care România, Franța și Italia. Germania, în special, a înregistrat o a doua scădere consecutivă după eliminarea subvențiilor naționale pentru achiziționarea de vehicule electrice cu baterie (BEV) la sfârșitul anului 2023.

În ciuda tabloului mixt, există evoluții pozitive în materie de politici în Europa. România intenționează să majoreze subvenția pentru vehiculele electrice cu baterie (BEV) la 7.500 de euro în cadrul programului Rabla, momentan suspendat. Aceasta este o măsură importantă, întrucât percepția că vehiculele electrice oferă costuri de exploatare mai mici rivalizează acum cu protecția mediului ca factor cheie pentru adoptarea acestora, în special în Asia-Pacific și America de Nord.

Citește și: Când am putea afla soarta Programului Rabla 2025? / Buzoianu: O decizie finală pentru toate programele de la AFM va fi luată în pachetul de măsuri numărul doi

La nivel global, vehiculele electrice devin din ce în ce mai mult vehicule de uz cotidian, 80% dintre utilizatori parcurgând 10.000 de kilometri sau mai mult pe an, iar 73% utilizând vehiculele electrice cel puțin patru zile pe săptămână.

Numărul de puncte de încărcare publice a crescut cu 33% în ultimul an

Deși încărcarea la domiciliu rămâne predominantă, se observă o trecere treptată de la utilizatorii timpurii care încarcă la domiciliu, aproximativ jumătate dintre șoferii de vehicule electrice încărcând acum în afara domiciliului. Martin Weissbart, partener la Roland Berger, subliniază că „toate tipurile de încărcare și toate cazurile de utilizare rămân părți importante ale mixului de încărcare și componente fundamentale ale furnizării de servicii de încărcare ușor de utilizat în întreaga lume”.

Extinderea infrastructurii de încărcare este esențială pentru a ține pasul cu creșterea vânzărilor de vehicule electrice. Deși numărul global de puncte de încărcare publice a crescut cu 33% în ultimul an, raportul dintre vehiculele electrice și punctele de încărcare publice s-a deteriorat ușor, în principal din cauza creșterii vânzărilor de vehicule electrice care a depășit infrastructura din China și America.

În Europa, numărul punctelor de încărcare publice a crescut cu peste 35% în 2024, depășind un milion, cu o creștere continuă a punctelor de încărcare private. Inovațiile în tehnologia de încărcare, cum ar fi schimbarea bateriilor și încărcarea inteligentă, devin tot mai răspândite.

Roland Berger este o companie internațională de consultanță în management strategic, cu sediul principal la München, Germania. A fost fondată în 1967 de economistul german Roland Berger.

Total
0
Shares
1 comentariu
  1. Atata timp cat aceasta industrie s-a dezvoltat numai pe baza subventiilor si inca nimeni nu a venit cu o solutie de reciclare a bateriilor este mult spus cat de sustenabila este acesta industrie. Iar daca consideram si anvelopele speciale pentru greutati mare ale masinilor si presiunea asupra afaltului, daca tragem linie s-ar putea sa avem o surpriza…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...