Populaţia care trăia pe teritoriul Ungariei de astăzi în jurul secolului XV î.Hr. a ascuns cel puţin şase tezaure de obiecte metalice în jurul unei aşezări antice aflate pe dealul vulcanic singuratic Somló, aflat în vestul Ungariei, a transmis duminică revista Live Science care citează un studiu bazat pe săpături arheologice şi scanări lidar, informație preluată de Agerpres.
În interval de doar un un an, arheologii folosind detectoare de metale au identificat peste 300 de artefacte de la sfârşitul Epocii Bronzului (1450 – 800 î.Hr.) şi de la începutul Epocii Fierului (800 – 450 î.Hr.), artefacte ce includ bijuterii, decoraţiuni militare şi arme.
Cele mai vechi descoperiri datează din perioada 1400 – 1300 î.Hr., dar majoritatea artefactelor din Epoca Bronzului datează din perioada 1080 – 900 î.Hr., conform studiului publicat la 27 martie în jurnalul Antiquity. În afara artefactelor din metal, arheologii au descoperit mărgele din chihlimbar, rămăşiţe textiile şi din piele precum şi colţi de mistreţi şi porci domestici.
În prezent, regiunea Somló este recunoscută în special pentru producţia viticolă. Încă din a doua jumătate a secolului XIX arheologii au înţeles că acolo se află un important sit arheologic, după ce fermieri locali şi producătorii de vin au început să găsească artefacte străvechi, conform coordonatorului acestui studiu, Bence Soós, arheolog şi muzeograf la Muzeul Naţional al Ungariei.
Artefactele descoperite de fermieri şi de viticultori includ bijuterii, arme şi vase din bronz. Cantitatea de artefacte descoperite şi calitatea deosebită a acestora indică o prezenţă semnificativă a oamenilor în această regiune între secolele XIII şi VI î.Hr. Locaţiile exacte unde au fost descoperite aceste artefacte nu au fost înregistrate, iar oamenii de ştiinţă încă nu ştiu ce populaţie a ocupat vestul Ungariei în această perioadă, conform lui Soós.
Printre descoperirile mai vechi făcute în regiunea Somló se numără obiecte funerare din Epoca Fierului sub tumuli, ceea ce i-a făcut pe unii oameni de ştiinţă să speculeze că în această regiune se află centrul puterii unei clase de elită de războinici. În acest context, Soós şi echipa sa au deschis o serie de noi investigaţii arheologice în regiune.
„Datorită eforturilor voluntarilor noştri, investigaţiile noastre au dus la descoperirea primelor tezaure de obiecte metalice la Somló. În primul an de investigaţii au fost descoperite şase astfel de tezaure de la sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului.
Din aprilie a.c. echipa a recuperat peste 900 de artefacte metalice, majoritatea cărora provin de pe un platou din partea de sud-est a dealului. Au fost găsite numeroase obiecte asociate cu prelucrarea bronzului, ceea ce sugerează că acest metal era produs în regiune.
Descoperirile sunt importante pentru că oferă noi date cu privire la tranziţia dintre Epoca Bronzului şi Epoca Fierului de la sfârşitul secolului IX î.Hr. perioadă mai puţin cunoscută de arheologi şi istorici, conform lui Soós. Un astfel de tezaur în particular, denumit Tezaurul V, reprezintă primele dovezi ale existenţei unor obiceiuri de depozitare a obiectelor din metal (practica îngropării obiectelor din metal, probabil în scopuri rituale sau simbolice) din această perioadă de tranziţie spre Epoca Fierului. Au fost găsite şi obiecte metalice depozitate într-un vas ceramic – prima astfel de descoperire de la sfârşitul Epocii Bronzului din vestul Ungariei.
Descoperirile arheologice de la Somló se adaugă altor dovezi cu privire la viaţa oamenilor din această regiune dintre secolele XIII şi VI î.Hr.. Aceşti oameni trăiau probabil într-o societate tribală sau de clan, condusă de războinici de elită. În plus, aceste descoperiri recente indică faptul că la Somló s-ar fi aflat un centru de putere al acestei societăţi.