O secetă severă, cum nu s-a mai înregistrat de câteva decenii, afectează de săptămâni întregi nordul Europei, din Scoția până în Țările de Jos. Dacă lipsa precipitațiilor persistă, impactul asupra producției agricole ar putea fi major, transmite AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro
- articolul continuă mai jos -
Atunci când există un deficit de apă în câmpurile de grâu, porumb, rapiță sau orz, creșterea acestor culturi este limitată”, explică Nicolas Guilpart, lector în agronomie la Agro ParisTech.
În ultimele săptămâni, în nordul Franței, Belgia și Regatul Unit a plouat mult mai puțin decât în mod normal pentru acest anotimp, iar pământul este uscat. În multe zone, răsadurile de primăvară nu au reușit încă să germineze din cauza vremii excepțional de secetoase.
Nu a mai plouat atât de puțin de când au început măsurătorile meteorologice, în 1906
Luke Abblitt, un fermier din estul Angliei, spune că „se roagă pentru ploaie”, în condițiile în care Regatul Unit traversează cea mai secetoasă primăvară din ultimele peste 150 de ani. „Trecem de la o extremă la alta: plouă mult iarna, apoi prea puțin primăvara și vara”, afirmă el. Abblitt a început deja să își adapteze metodele de cultivare și să testeze soiuri mai rezistente la secetă.
Între timp, în nordul Angliei, nivelurile rezervoarelor de apă sunt „deosebit de scăzute, dacă nu chiar excepțional de scăzute”, avertizează Agenția de Mediu.
Seceta în Europa de Nord – recorduri și avertismente
Situația este gravă și în Olanda, unde nu a mai plouat atât de puțin de când au început măsurătorile meteorologice, în 1906.
Indicele național al secetei a atins nivelul 9 din 10
În Danemarca, Institutul Meteorologic a anunțat la începutul lunii mai că ultimele trei luni au fost excepțional de secetoase, cu mai puțin de 63 mm de precipitații cumulate. Din 1874, doar de șapte ori perioada februarie–aprilie a fost mai săracă în ploi. La această lipsă de precipitații se adaugă temperaturile peste media obișnuită și soarele puternic. Pe 15 mai, indicele național al secetei a atins nivelul 9 din 10 – cel mai devreme înregistrat de când a fost introdus acest indicator, în 2005.
În Suedia, efectele sunt încă incerte, dar Federația Fermierilor recomandă deja revizuirea planificării consumului de apă.
În nordul Franței, pânzele freatice subterane sunt încă bine alimentate, însă plantele depind de apa de suprafață pentru a se dezvolta – și, implicit, de ploaie. Departamentul de Nord se află deja în stare de alertă pentru secetă: între februarie și începutul lunii mai, acolo a căzut doar cât plouă de obicei într-o lună. Vântul persistent dinspre nord-est a contribuit la uscarea accelerată a solului.
Sudul Europei a fost lovit de ploi abundente
Mulți fermieri au început să se bazeze pe irigații. Este și cazul lui Sébastien De Coninck, producător de andive din Beuvry-la-Forêt. Satul său a primit între martie și mai de opt ori mai puțină ploaie decât în aceeași perioadă a anului trecut, care fusese una neobișnuit de ploioasă.
„Irigațiile pot compensa această lipsă de precipitații”, recunoaște agronomul Guilpart, „dar ele presupun resurse disponibile – fie din pânze freatice, fie din râuri sau rezervoare artificiale”.
În plus, temperaturile mai ridicate decât normalul, în special în regiunea Hauts-de-France, contribuie la o atmosferă mai uscată și la o creștere a evapotranspirației (evaporarea plus transpirația plantelor), ceea ce sporește nevoia de apă a culturilor.
Paradoxal, în timp ce nordul Europei se confruntă cu una dintre cele mai grave secete din istorie, sudul continentului, inclusiv Spania și Portugalia, a fost lovit de ploi abundente, cu cantități de apă care au depășit dublul mediei sezoniere.