Premieră mondială / Patru alpiniști britanici au urcat Everestul cu un gaz folosit în spitale

Alpiniști care escaladeazăă Everestul
Credit foto: Christian Kober / robertharding / Profimedia

Patru britanici au devenit, miercuri, primii alpinişti care au urcat pe Everest cu ajutorul gazului xenon – o substanță care le-a permis să scurteze drastic perioada de aclimatizare necesară la altitudine. Ascensiunea lor a fost organizată de compania austriacă Furtenbach Adventures, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

Urmărește cele mai noi producții video TechRider.ro

- articolul continuă mai jos -

În mod obișnuit, alpiniștii petrec săptămâni sau chiar luni în tabere aflate la diferite altitudini pentru a permite organismului să se adapteze treptat la condițiile extreme. Lipsa aclimatizării poate transforma tentativa de ascensiune într-un pericol major pentru sănătate.

În cazul acestei expediții, însă, alpiniștii au inhalat xenon într-un centru specializat din Germania, înainte de a porni spre Nepal. După plecarea din Londra, ei au reușit să cucerească vârful de 8.848 de metri în mai puțin de cinci zile.

Xenonul este un gaz folosit în principal în medicină

În perioada pregătirilor, cei patru au dormit în corturi presurizate care simulează condițiile de la altitudine mare, iar în timpul ascensiunii au folosit și oxigen suplimentar – o practică obișnuită în rândul alpiniștilor de mare altitudine.

Xenonul este un gaz incolor și inodor, prezent în cantități foarte mici în atmosferă, și este folosit în principal în medicină, datorită efectelor sale anestezice. Potrivit lui Lukas Furtenbach, gazul accelerează procesul de aclimatizare și protejează organismul de efectele răului de altitudine și de lipsa oxigenului.

„Gazul xenon a mai fost folosit anterior de ghizi montani, dar este pentru prima dată când este utilizat și de clienți”, a declarat Furtenbach, care a atins el însuși vârful Everest de patru ori.

Utilizarea xenonului a contribuit la o ascensiune mai sigură

Acesta a mai precizat că utilizarea xenonului a contribuit la o ascensiune mai sigură, mai rapidă și mai sustenabilă. „Expedițiile mai scurte înseamnă mai puține gunoaie lăsate pe munte și un consum mai redus de resurse”, a subliniat el.

Totuși, nu toți din comunitatea alpinismului privesc cu ochi buni această inovație. Alpinistul american Adrian Ballinger, ghid pe Everest și reprezentant al companiei Alpenglow Expeditions, consideră folosirea xenonului „un artificiu”.

„Nu e genul de experiență pe care dorim să o oferim. Fiecare trebuie să urce în maniera în care se simte bine și care îl face să fie mândru de reușita sa. Dacă acești alpiniști sunt mândri de stilul lor, e alegerea lor”, a spus Ballinger.

Pentru sezonul de ascensiune martie–mai, Nepalul a emis 468 de permise pentru escaladarea Everestului, iar până acum, aproximativ 200 de alpiniști au ajuns deja pe vârful supranumit „acoperișul lumii”.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește si...